Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna-Lisa jobbar hårt för en fungerande integration

De sitter i en lugn vrå på Skinnskattebergs bibliotek och pratar om lite allt möjligt. Det handlar om att lära sig svenska och att få nya vänner.

Annons
Samtalsgrupp. Från vänster ser vi Ibrahim Afa, Yonas Tsegay, Mohamed Hawawesta, Anna-Lisa Asplund och volontären Eva Händig. Foto: Veronique Slottberg

Skinnskatteberg. Att hjälp andra faller sig naturligt för Anna-Lisa Asplund. När hon fick uppdraget att starta upp samtalsgrupper på biblioteket tvekade hon inte. Men hennes engagemang för de asylsökande i Skinnskatteberg slutar inte där.

– Jag hjälper dem med lite av varje, säger hon med ett stort leende.

Anna-Lisa berättar att hon kommer från Norrbotten, från arbetarklassen.

– Mamma hade alltid öppna dörrar, det var inget märkvärdigt.

Det är en känsla som Anna-Lisa har försökt bära med sig. Hon är inte rädd för att träffa nya människor.

Anna-Lisa bodde i Vansbro precis efter den iranska revolutionen.

– Då kom det 28 iranier dit och vi såg till att de fick kontaktfamiljer. Vi blev kontaktfamilj åt två iranska familjer. 27 år senare har vi fortfarande kontakt med dem. De är bland våra bästa kompisar.

Anna-Lisa har tidigare jobbat på arbetsförmedlingen och som lärare. I dag jobbar hon som bibliotekspedagog.

– Det är ett jättetrevligt jobb, ett fantastiskt jobb!

Det var hennes chef som bad henne sätta ihop samtalsgrupperna.

Just den här dagen sitter fyra personer i biblioteket och pratar. De blandar svenska med engelska för att förstå varandra bättre. När Anna-Lisa ansluter haglar skratten tätt och det märks tydligt att de trivs i varandras sällskap.

Anna-Lisa har alltid engagerat sig i folks lika värde och hon tycker det är viktigt att alla får en ärlig chans. Därför hjälper hon de asylsökande så mycket hon kan. Det handlar om allt från kontakt med migrationsverket till praktikplatser.

– Man är ju som en gammal mamma till dem. Det är så kul när de kommer till mig, säger hon och förklarar att de hon hjälper även ställer upp och hjälper henne när det behövs.

Hon berättar att hon får mycket tillbaka av att hjälpa andra. Men viktigast för Anna-Lisa är ändå att förändra folks attityder.

– Jag drömmer om en bättre värld. Jag är uppvuxen på landet där alla tog hand om allas ungar. Jag drömmer om en värld där man kan lita på varandra. Jag vill förverkliga något, att leva socialistiskt. Jag vill vara en god människa.

Annons