Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annikas trädgård blir en av tusen andra

Den 12 augusti är dagen då tusen trädgårdar i landet står öppna för allmänheten. Annika Hjelms trädgård i Kallmora är en av dem.

Annons

Norberg. I Annika Hjelms enorma trädgård i Kallmora finns det mycket vackert att titta på. Söndagen den 12 augusti är hennes trädgård en av de många platser som allmänheten kan beskåda i och med arrangemanget Tusen trädgårdar.

Föreningen Trädgårdsriket tillsammans med Riskförbundet Svensk Trädgård och Studiefrämjandet skapade för två år sedan inspirationsdagen Tusen trädgårdar. En dag fylld av smarta tips och inspiration till att lyckad med sina växter. Som namnet antyder rör det sig om drygt tusen trädgårdar, utspridda i hela landet, som är med i projektet.

I Norberg är det Annika Hjelm som står för inspirationen, eller rättare sagt hennes trädgård.

Annikas intresse växte fram redan som liten då hon bodde intill Norbergs dåvarande trädgårdsmästare. När hon sedan flyttade till Kallmora 1978 drog det i gång ordentligt.

– Det är fascinerande med växter och det finns så många olika sorter. Det bästa med trädgårdar är att man får göra lite som man vill. Det finns inga regler som säger att så här ska det vara, säger hon.

Efter 20 år som idrottslärare ville Annika testa någonting nytt och började därför studera till trädgårdsmästare i Ockelbo.

En tvåårig utbildning med inriktningar mot hälsa och design.

– Det var en väldigt bra utbildning där vi fick läsa mycket om stress och hur man kan skapa trädgårdar för att få folk att varva ner. Och även hur man planterar rätt för att växterna ska trivas, säger hon.

Hennes trädgård är över 3000 kvadratmeter stor och fylld med vackra växter, blommor och träd från alla möjliga håll.

Är det inte svårt att placera ut växterna rätt så att de trivs?

– Nej, det får man lära sig, att hitta rätt ståndort som det heter. Då kommer växterna till sin fulla rätt. Fast sen är det väldigt kul om man vågar prova saker som kanske inte ska gå, att zonknäcka. Jag har till exempel tre sorters magnolia och två av dem blommar för fullt medan en som jag har haft i säkert tio år inte har gjort det.

Under trädgårdsdagen kommer besökarna att få tips från Kurt Svanberg, Norbergs trädgårdsföring, som kommer vara på plats i Kallmora.

– Jag hoppas att folk kommer hit och får en trevlig stund, säger Annika.

Vilken växt är din personliga favorit?

– Det finns så många, men jag säger nog clematis, för de är båda vackra och härdiga.

Utöver sin trädgård driver Annika sedan i våras handelsträdgården Kallmora Täppan på sin bakgård.

– Förhoppningarna är att jag snart ska kunna ha ekologiska odlingar för självplock och försäljning.

Övriga privata trädgårdar som är med i Tusen trädgårdar är Svedjevägen 25 och Rosverkstan i Fagersta.

Annons