Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anrik kulturbygd hotad

Är det på fullaste allvar vi ska förväntas tro att vindkraftverken inte kommer att upplevas som störande på dessa korta avstånd och i denna omfattning?

Annons
Vindenergi. Bilden är ett (beskuret) fotomontage av VKS Vindkraft som enligt företaget visar en vy från Olsbenning, på två och en halv kilometers avstånd till det närmaste vindkraftverket.Foto: VKS Vindkraft

Jag är en av de mammor som för några år sedan tröttnade på att all service skulle försvinna från oss i småbyarna och startade upp en föräldrakooperativt styrd förskola i Karbenning. Så här några år senare tror jag ändå att vi bevisat vilken kompetens, drivkraft och vilja det finns hos oss på landsbygden. Detta trots alla klappar på huvudet vi fick om att det var omöjligt att driva en förskola här ute.

Då, precis som nu, så känns det som att politikerna i Norbergs kommun med lätthet offrar oss i småbyarna. För nu ska vi få en vindkraftspark som närmaste granne.

Snälla, använd ert kritiska tänkande! Läs vad ansökan innehåller innan ni bestämmer er för om samhällsnyttan är så stor att den uppväger kostnaden. Det handlar om 39 vindkraftverk, 200 meter höga, som breder ut sig runt hela Olsbenning. Hur man ens kan planera att omringa en så anrik kulturbygd på så pass nära håll är för mig obegripligt. Personligen anser jag att det inte går att sätta ett ekonomiskt värde som kan uppväga förlusten av Olsbennings unika miljö.

I flertalet länder har man infört skyddsavstånd på minst 2 km från ett vindkraftverk till boende. Forskare påtalar att det lågfrekventa bullret ger upphov till negativa hälsoeffekter och att ljudet från ett vindkraftverk stör mer än buller från både vägar och flyg vid motsvarande ljudstyrka. Med detta i åtanke tycker vi att det är högst anmärkningsvärt att flera bostadshus i området ligger inom ett avstånd av 2 km till närmaste kraftverk och i vissa fall till och med mindre än 1 km.

Är det på fullaste allvar vi ska förväntas tro att vindkraftverken inte kommer att upplevas som störande på dessa korta avstånd och i denna omfattning?

Till er som tycker att vår by och de andra drabbade byarna runt om den tänkta vindkraftparken får offra oss för samhällets bästa kan ju själva tänka efter om man är frivillig att bosätta sig här. Om inte, tror ni någon annan vill? Får vi en levande landsbygd då?

Offra oss inte (igen). Samhällsnyttan kan omöjligt vara så stor att den uppväger den totala kostnaden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons