Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsa säger nej till en folkomröstning

Politikerna i Norbergs kommun ska diskutera lekplatsfrågan under hösten. En sak de ska ta ställning till är om folket ska få rösta.

Norberg. Namninsamlingen mot lekparken vid ån i Norberg har lett till att kommunfullmäktige ska ta upp frågan om folkomröstning. Kommunalrådet Åsa Eriksson, S, vill att en ny lekpark börjar byggas inom ett år, men hon vill inte att norbergarna ska rösta.

Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, drog nyligen tillbaka sitt beslut att bygga en lekplats vid Norbergsån.

Det föregicks av att drygt 1¿100 personer skrev på en protestlista mot placeringen. De som skrev under ville i första hand att beslutet om att bygga lekparken skulle rivas upp och i andra hand att norbergarna skulle få rösta om placeringen.

En namninsamling kan initiera en folkomröstning om den uppfyller vissa krav, bland annat måste minst tio procent av de röstberättigade i kommunen ställa sig bakom kravet.

Kommunens ledningskontor har gått igenom namnlistan och kommit fram till att den är giltig.

–Vi gör den översiktliga bedömningen att man uppfyller kommunallagens formkrav, säger kanslichefen Staffan Mood.

Nu måste kommunfullmäktige ta ett beslut om huruvida det ska bli folkomröstning eller inte, enligt Staffan Mood.

Åsa Eriksson vill inte se någon folkomröstning. Hon menar att namnlistans krav redan är uppfyllt genom att NVK rivit upp sitt beslut.

–Därför är folkomröstningsfrågan inte aktuell även om den formellt sätt uppfyller de krav som krävs för att fullmäktige ska diskutera frågan, säger hon.

Hon påpekar att hon vill se att ny lekpark börjar byggas inom något år och att hon vill involvera norbergarna i valet av plats.

–Hur det ska gå till det återkommer vi till, säger hon.

Folkomröstning tycker hon är ett dåligt alternativ. Det ska bara användas vid ytterst strategiska frågor, som till exempel kommunsammanslagningar, menar Åsa Eriksson.

–Jag tycker inte att man ska folkomrösta om var lekparker ska ligga, för då sätter man det demokratiska systemet ur spel. Det är faktiskt så att norbergare och alla andra väljare var fjärde år utser de företrädare som man vill ska besluta åt en, säger hon.

Är det inte just en folkomröstning som är demokrati?

–Vi har ett system med parlamentarisk demokrati i Sverige och om vi skulle folkomrösta i var och annan fråga då skulle vi ha direktdemokrati. Och jag menar att det inte fungerar därför att det är alldeles för otympligt administrativt och kostar alldeles för mycket, säger hon.

Lekplatsfrågan kommer att diskuteras av politikerna i kommunen under hösten.