Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboende i Riddarhyttan stängs

Asylboendet Tallstigen i Riddarhyttan stängs på grund av att Migrationsverket har ett överskott av boendeplatser för asylsökande.

Annons

Antalet asylsökande som kommer till Sverige har minskat efter gränskontrollerna som införts. Samtidigt börjar Migrationsverket att komma en bit på vägen med att handlägga alla asylansökningar från förra året.

– Behovet av platser på asylboenden minskar. Dels är det färre människor som söker asyl. Dels är det att vi börjar bli ganska snabba på att handlägga ärenden. Cirka 500 personer lämnar våra system varje vecka efter att de fått beslut på sina ansökningar, säger Lars Brånn, enhetschef Migrationsverket.

Asylboendet Tallstigen i Riddarhyttan, med plats för 20 asylsökande, var en av de senaste boenden att öppna och blir den första i länet att stänga på grund av minskad efterfrågan. Till skillnad från Klackbergsgården som stängdes på grund av misskötsel i början av augusti.

De boende på Tallstigen, som var framförallt barnfamiljer, har flyttat till lägenheter för att barnen ska få fortsätta gå i skolan.

– I våras upphandlade vi 85 000 platser men idag bedömer vi att det behövs 35 000 i landet. Sannolikt behöver vissa avtal förlängas men vi kanske inte behöver alla boenden vi har i dag. Beslut kommer fattas inom en nära framtid, säger Lars Brånn.

Läs mer: Förbud mot asylboende i Riddarhyttan

Läs mer: Flyktingar på plats – trots nekat bygglov

Läs mer: Företag kan nekas bygglov för asylboende

Annons