Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylboendet evakuerar samtliga boende

Asylboendet på Klackbergsgården i Norberg töms nu på samtliga 131 boende efter Migrationsverkets order. – I det stora hela är det för att de inte har kontroll att driva ett asylboende, säger Lars Brånn, handläggare på Migrationsverket.

Annons

Under onsdag och torsdag pågår utflytten och de boende fick beskedet från Migrationsverket i början av veckan. 

– Vi har sett under en längre tid att det funnits brister. Man har tidigare vidtagit åtgärder men den sista tiden har det blivit avsevärda försämringar kring hygien, brandsäkerhet och mat. Men i det stora hela är det för att de inte har kontroll att driva ett asylboende, säger Lars Brånn, handläggare på Migrationsverket.

Migrationsverket berättar att de flesta barn som går skola i Norberg kommer att vara kvar i området och flyttas till andra asylboenden eller lägenheter i Norberg eller Skinnskatteberg.

Resterande flyttas till asylboenden som drivs av Migrationsverket i Kramfors, Östersund eller Skellefteå.

För de som bott på Klackbergsgården råder delade känslor.

– Folk är glada att få komma härifrån. Men många gråter eftersom de inte vill lämna Norberg och alla vänner, säger en som tidigare bodde på asylboendet.

Han fortsätter och berättar att det har varit dåligt länge och att det främst maten har varit det största problemet. Bland annat att de flera gånger fått gris trots att deras religion förbjuder sådan kost. Samtidigt är han noga med att påpeka att personalen på asylboendet alltid varit snäll.

Lars Brånn från Migrationsverket ser allvarligt på hur de boende haft det på Klackbergsgården.

– Det här handlar om att tryggheten och värdigheten för de som sökt skydd i Sverige ska vara okej och det har det inte varit här, säger han.

Vad händer med Klackbergsgården?

– Avtalet vi har med dem sträcker sig fram till 20 september. Men vi kommer inte att ha några boende där, säger Lars Brånn.

När Fagersta-Posten sökte de ansvariga på Klackbergsgården ville de inte ge någon kommentar och hänvisade vidare till Migrationsverket.