Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande tvingas flytta – avtal löper ut

På asylboendet Björkås i Norberg måste 67 personer flytta med kort varsel.

Annons

 Stämningen var upprörd på asylboendet Björkås i Norberg under tisdagen. Den inhyrda bussen var på plats vid 10-tiden på förmiddagen men ingen gick ombord.

– Informationen om var vi ska och vad som gäller är bristfällig, säger en av de asylsökande och får medhåll av flera andra på Björkås.

De är förvånade över hanteringen av hela frågan eftersom den inte stämmer med deras bild av svensk frihet.

– Vi har heller inte fått veta skälet till varför vi måste flytta, säger en annan.

Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson anser att de boende fick tydlig information på måndagen om var de ska flytta och varför.

– Avtalen löper ut 15 mars för de som bor på så kallade tilläggsplatser, säger han.

De asylsökande understryker att de funnit sig tillrätta på Björkås och att det betyder mycket när man är på flykt från krig och oroshärdar.

Trots att många bor flera i samma rum är de nöjda och vill stanna. Här får också alla laga sin egen mat vilket är uppskattat eftersom det ger ett friare liv. Flera har intervjuer på migrationsverket inom kort och känner oro för att inte kunna ta sig dit.

– Det är frågor som tas med boendevärdarna. Det är i allas intresse att man kan komma till sin intervju, säger Fredrik Bengtsson.

Sent på tisdagseftermiddagen hade några personer gått med på flytten, enligt Migrationsverket. På onsdagen sätts en tranport enligt uppgift in igen i ett försök att flytta fler asylsökande. 

Asylplatserna styrs av avtal

Under 2014 kom många asylsökande till Sverige. Migrationsverket skrev då avtal om så kallade tilläggsplatser på boenden. Avtalet löper ut 15 mars.

Nu finns lediga platser på andra boenden som enligt avtal måste nyttjas i första hand. Platserna finns i Surahammar, Skinnskatteberg och på Klackbergsgården i Norberg.

Källa: Migrationsverket

Annons