Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Atlas Copco får ny vd - delar upp bolaget i två delar

Atlas Copco planerar att dela upp sig i två noterade bolag och får ny vd och koncernchef. Mats Rahmström ersätter Ronnie Leten.

Annons

Mats Rahmström blir ny vd och och koncernchef för Atlas Copco. Här med Andrew Walker.

Atlas Copco meddelade på måndagen i ett pressmeddelande att man inleder ett arbete med en uppdelning av Gruppen i två noterade bolag.

Det nya bolaget kommer att fokusera på kunder inom gruv/anläggning och omfatta det nuvarande affärsområdet Gruv- och bergbrytningsteknik och divisionen Construction Tools med relaterad serviceverksamhet. Denna verksamhet har cirka 12 000 anställda.

Resterande del av Atlas Copco kommer att fokusera på industriella kunder och omfatta affärsområdena Kompressorteknik, Vakuumteknik och Industriteknik, plus divisionerna Portable Energy med relaterad service, samt Specialty Rental. Denna verksamhet har cirka 33 000 anställda.

“Styrelsen och ledningen tror att långsiktigt aktieägarvärde kommer att skapas genom en delning av Gruppen i två separata bolag,” säger Hans Stråberg, Styrelseordförande i Atlas Copco AB.

“De två verksamheterna skiljer sig när det gäller vad som driver efterfrågan samt efterfrågemönstret. En uppdelning kommer att öka deras respektive förmåga att tillföra värde till kunder, växa verksamheten och attrahera talanger” säger Ronnie Leten, VD och koncernchef för Atlas Copco-gruppen i ett pressmeddelande.

Atlas Copco Secoroc i Fagersta producerar bergborrverktyg, som borrkronor och stänger, samt tillverkar hårdmetall.

Om aktieägarna vid kommande bolagsstämma beslutar i enlighet med förslaget så planeras uppdelningen ske genom utdelning av aktier där Atlas Copco AB:s aktieägare kommer att erhålla aktier i det nya bolaget i proportion till sina befintliga innehav.

Samtidigt har Styrelsen för Atlas Copco AB har utnämnt Mats Rahmström till ny VD och koncernchef för Atlas Copco AB, med start den 27 april 2017. Han ersätter Ronnie Leten som efter åtta framgångsrika år har begärt att få lämna sin position.

“Mats har ett tydligt affärsfokus och är en uppskattad ledare som lever och andas Atlas Copcos värderningar,” säger Hans Stråberg, Styrelseordförande för Atlas Copco AB.

Mats Rahmström, Vice VD för Atlas Copco AB och chef för affärsområdet Industriteknik, började sin Atlas Copco-karriär 1988. Han hade olika positioner inom försäljning, service, marknadsföring och som ledare inom Industriteknik under de första tio åren. Mellan 1998 och 2006 var han chef för marknadsbolag i Sverige, Canada och därefter i Storbritannien. Innan han tillträdde i sin nuvarande befattning 2008 var han chef för divisionen Tools and Assembly Systems General Industry inom Atlas Copco Industriteknik.

Mats Rahmström kommer att bli Atlas Copcos tolfte VD och koncernchef sedan bolaget bildades 1873. Atlas Copco håller presskonferens klockan 11 på måndagen i Stockholm med anledning av utnämningen av ny VD och koncernchef samt förslaget att dela Gruppen i två delar.

Annons