Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtta nya lag för Västanfors

Västanfors får ett helt nytt motstånd i vinter. Det står klart efter att bandyförbundet utrett frågan om ett nytt seriesystem under våren. Och Västanfors jublar.

– Det är gynnsamt både sportsligt och ekonomiskt. För det första är det lättare att ha koll på de andra lagen. Vi känner folk i Köping och i Grängesberg, och det är lättare att titta på lagen och få reda på fakta. Sedan blir det derbymatcher också, det blir bra mycket roligare matcher, säger VIF:s sportchef Björn Forsberg.

Division 1 kommer i vinter att bestå av fem serier. Västanfors är geografiskt placerat i division 1 Mellersta. Där spelar också Köping, Grängesberg, Örebro U, Katrineholm U, Borgia, Derby, Nitra Nora och Finspång. Alltså slipper Västanfors de långa resorna norrut i vinter.

– Det påverkar jättemycket ekonomiskt. På en norrlandsresa går det pengar till hotell, buss och förlorad arbetsförtjänst. Det slipper vi nu, säger Forsberg och fortsätter:

– Vi har ju några stycken i laget som har familj. Det blir mycket lättare för alla spelare att ställa upp nu. Vår längsta resa nu är i princip som den kortaste förra året.

Om man tittar sportsligt, blir det lättare lag att möta?

– Ja, det blir det. Det känns lättare på förhand i alla fall, sedan vet man aldrig. Man vet aldrig vad Borgia (Norrköping), Derby (Linköping) och Köping kan få för lag.

Västanfors har sedan tidigare deklarerat att man vill vinna division 1 för att ta sig tillbaka upp i allsvenskan. Det sa klubben alltså när de fortfarande trodde att de skulle möta de tuffa lagen från Norrland. Därför cementeras nu det påståendet än mer i och med de ”lättare” lagen i division 1 Mellersta.

– Det står mellan oss och Köping. Finspång tackade nej till allsvenskan, men nu tappar de några spelare. Grängesberg har vi bra koll på och de ska inte vara något problem. Örebro och Katrineholm har sina u-lag och det vad man aldrig hur det blir. Men förhoppningsvis ställer de upp med juniorspelare för det mesta.

I och med derbymatcherna mot Köping och Grängesberg räknar också Forsberg med ett större bandyintresse på Västanfors IP i vinter.

– Det kommer bli en fruktansvärd skillnad och ett helt annat intresse.

Men det är inte bara seriesystemen som är omgjorda. Även kvalet upp till allsvenskan har gjorts om. I stället för att serievinnaren får en direktplats upp till allsvenskan ska i stället en kvalserie spelas med serieettorna och de tre bästa tvåorna.

– Det är bättre med det här kvalet, då får man i alla fall spela om platsen upp. Om man vinner serien och går direkt upp vet man inte hur man står sig mot allsvenskt motstånd. Om man ska bli etablerad i allsvenskan ska man vara bland de bästa i division 1, så är det, säger Forsberg.