Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyrlig kryssning i Arktis

Det är en av världens tuffaste farleder. Men nu ska ett stort kryssningsfartyg för första gången ta sig igenom genom Nordvästpassagen, mellan Atlanten och Stilla Havet.

Annons
Fartyget ska avgå från Alaska.

Turister som söker efter både spänning och storslagna naturvyer har fått ett nytt alternativ. Skeppet The Crystal Serenity kommer att ta med 900 passagerare på en tur som få fartyg gjort. Man avseglar från Alaska, genom Kanadas arktiska skärgård, vidare till Grönland och slutligen till New York. Bara cirka 200 fartyg har hittills åkt hela sträckan. Det är första gången ett så stort fartyg planerar att ta den vägen, något som är möjligt enbart på grund av att växthuseffekten gjort att stora delar av isen i området har smält.

-På grund av att istäcket drar sig tillbaka blir intresset för regionen allt större, också när det gäller turismen, säger Don Perovich, forskare vid US Army Cold Regions Research and Engineering Laboratory, till NBC.

Kontroversiell resa

Men resan är inte okontroversiell. Kritiker pekar på både tuffa väderförhållanden och eventuell miljöpåverkan. Enligt kryssningsföretaget kommer man att anstränga sig för att inte skada den känsliga miljön.

-Vi vill göra det här på ett ansvarsfullt vis, och utbilda folk. Jag förstår att vissa inte tycker om det, men vi kan ha en positiv påverkan, säger Thomas Mazloum, vice ordförande vid kryssningsföretaget till CNN.

Resan beräknas ta 32 dagar. Med på resan är också ett mindre fartyg som kan plöja kanaler i isen, och en helikopter.

Biljetterna kommer att kosta mellan hisnande 150 000 till 1 140 900 kronor.

Även fraktfartyg har börjat försöka att segla genom Nordvästpassagen. Enligt vissa expertbedömningar kan en fjärdedel av frakterna mellan Europa och Asien ske den nordliga vägen 2030.

Fakta/Nordvästpassagen

+Nordvästpassagen går norr om det nordamerikanska fastlandet.

+Det var den norske äventyraren Roald Amundsen som först tog sig igenom Nordvästpassagen, år 1903-1906.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Annons