Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begravningsbyrå kommer erbjuda sista vilan i rymden

Fenix Begravningsbyrå kommer nästa år kunna erbjuda Avestaborna att få sin aska spridd i rymden.

Annons
Att sprida askan efter en anhörig i rymden kan bli möjligt nästa år enligt Fenix Begravningsbyrå i Avesta som arbetat med konceptet

Enligt Fenix Begravningsbyrås pressmeddelande så har de under ett års tid haft samtal med det statligt ägda Swedish Space Corporation, SSC, tidigare känt som Rymdbolaget. Begravningsbyrån har flera koncept under utveckling och det som kommit längst är att den avlidne skjuts upp till ungefär 150 kilometers höjd och därefter sprids askan ut.

Enligt pressmeddelandet kommer det då bli möjligt för Avestaborna att hämta askan efter en anhörig på Fagersta krematorium och därefter transportera den till Kiruna för att vara med vid uppskjutningen.

Enligt Fenix Begravningsbyrå hoppas de kunna lansera "Rest in space", som konceptet kallas, under 2018. När aska kan skickas upp beror lite på när planerade uppskjutningar i Kiruna sker.

Kostnaden för uppskjutningen beror dels på vikten av askan, dels vilken höjd den ska spridas på samt om den skickas upp med raket eller ballong. Enligt VD Charlotte Runius så kostar det ungefär som en vanlig begravning, runt 20-30 000 kronor.

Får man skicka upp aska i rymden?

– Vi har kollat det med SSC och det verkar inte finnas inga lagar eller regler som hindrar att aska skjuts upp. Det är också utanför Sveriges gräns så det blir som om man tar med sig askan utomlands för begravning, säger Charlotte Runius.

Annons