Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgaser värmer ditt hem

VB Energis samarbete med Fagersta Stainless AB ser till att värmen från brukets ugnar tas till vara. Värmen till hundratals villor produceras.

Det mullrar och dånar i avgaspannan. Namnet till trots sker ingen förbränning i den. Cirka 600 grader varm gas kommer via en massiv kanal in i pannan där den värmer upp vatten.

– Förr så gick det till skorstenen och upp i vädret. Nu tas värmen till vara, säger Torbjörn Hed, produktionsledare vid VB Energi.

Avgaspannorna är en del av det som är Fagersta fjärrvärmeverk. De stöttar fjärrvärmenätet och är beroende av att det sker produktion på bruket.

Samarbetet med Fagersta Stainless inleddes i januari 2010 och nu finns två avgaspannor som tar hand om spillvärmen från valsverken.

– Produktionen som matar den här pannan har en värmeeffekt på cirka en megawatt. En genomsnittlig villa förbrukar runt 20 megawattimmar om året. Så på ett år försörjer den här pannan många villor med värme, säger Torbjörn Hed.

Förutom Fagersta Stainless så går spillvärme från Lantmännen Agroenergi och Seco Tools AB ut till anläggningarna.

Tillsammans minskar samarbetena mängden bränsle som måste brännas vid värmeverket.

Det är cirka 16 086 MWh per år, vilket motsvarar ungefär förbrukningen hos 800 villor.