Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backdominans i nya segern

Västanfors backar visste att Forsby hade snabba anfallare. Då gjorde kvartetten säsongens bästa match och stoppade i princip allt i 4–1-segern.

Det var tänkt att bli en jämn toppmatch. Och som vanligt levererade VIF:s forwards framåt. Men det gjorde inte Forsbys.

Tacka backarna för det.

Alva Arnqvist, Julia Saviluoto, Nadja Bendtsen och Lina Nilsson stod emot allt och räddade sitt lag flera gånger om i matchen.

– Vi har väldigt bra kommunikation. Det är kul att spela ytterback också, det passar mig bra som gärna är offensiv. Vi har varit så bra att det har gått bra att gå upp i banan, säger högerbacken Lina Nilsson, som egentligen ska figurera på mittfältet.

Och det var ofta ytterbackarna Lina Nilsson och Alva Arnqvist tog fart bakifrån. Båda spelarna, som visade prov på fin teknik, byggde upp anfallen och levererade bollen vidare till djupledsgående forwards och yttermittfältare. Och de två mittbackarna, Nadja Bendtsen och Julia Saviluoto, stod som stoppklossar bakåt.

Nadja Bendtsen var först med att presentera sig. I den 20:e minuten sprang Forsbys forward förbi målvakten Anna Dömstedt och rullade bollen mot mål. Men blixtsnabbt kom Bendtsen till undsättning och räddade på mållinjen. Efteråt hyllades hon av mittbackskollegan Julia Saviluoto.

– Vi hittade rätt. Den ena klev fram och den andra tog djupet. Hela tiden höll vi dem felvända, säger hon och får medhåll av tränare Gunnar Mattson:

– De är bra på att kliva fram och de jobbar som en enhet. Även Anna (Dömstedt, VIF:s målvakt) är en del i det här. Det är hon som räddar kvar oss, säger han.

Ja, Dömstedt stod återigen för en stormatch. Några gånger i den första halvleken fick Forsby lägen, men då parerade Dömstedt snyggt gång på gång.

Men i den andra halvleken lyfte VIF:s backlinje ytterligare en nivå i spelet. Då kom Forsby ingenstans på offensiv planhalva.

– De fick inte komma fram någonting. De har en teknik forward som brukar skapa chanser, men hon fick ingenting. Vi hade hela andra halvlek, säger Julia Saviluoto.

Det var då VIF på riktigt tog tag i matchen. Lovisa Hedin hade gjort 1–0 i den första halvleken, och i den andra halvleken växlade anfallsparet Hedin och Paulina Zachrisson upp. Zachrisson gjorde 3–1 innan Hedin fick avsluta målskyttet i den 70:e minuten när hon snyggt vände bort sin back och placerade bollen lågt. Däremellan hade Linnéa Wennmyr gjort 2–0. Forsbys reducering från nära håll skapade aldrig någon panik i VIF-lägret. Segern var säker.

– Jobbet görs hela vägen på planen. Från forwards ner till backar och målvakt, berömmer Gunnar Mattson.