Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter segern mot Ryssland – Pettersson målkung i gruppspelet: "Mycket som är bra"

Fyra på Finland, ett mot Kazakstan och två i gruppfinalen mot Ryssland.
Erik Pettersson avslutade gruppspelet i VM som en målkung.
– Jättekul så klart, men varken jag eller vi har bevisat jättemycket än. Det är till helgen vi ska vara som bäst, säger SAIK-anfallaren efter övertygande 10–6 i stormötet med Ryssland.

Annons

LÄS MER: Så var matchen – minut för minut

Erik Pettersson gjorde två mål på Ryssland.

Sverige uppträdde både nervöst och skakigt i början av matchen mot Ryssland, och det var regerande världsmästarna som tog ledningen i stormötet.

Men den inledningen såg Sverige till att skaka av sig, och det var stor Sandvikenprägel på vändningen. Christoffer Edlund sköt kvitteringen mellan benen på Roman Chermykh och sedan klev Erik Pettersson in i handlingen med ett klassmål.

– Ett fint mål. Vi löser deras press längre ner i banan, "Löken" (Johan Löfstedt) sätter ut brett på mig, han spelar bort hela deras mittfält med den passningen, sedan kliver jag in i banan och utmanar. Jag lyckas göra en dragning och skjuter direkt vid första stolpen, säger Erik Pettersson.

Patrik Nilsson, före detta SAIK men nu i Bollnäs, styrde in 3–1-målet, och sedan satte Erik Pettersson sitt andra mål i matchen – då med lite mer tur än vid det första...

– Haha, en riktig sorkdödare som tar i muren och ställer målvakten. Men det var skönt att se den gå i, säger han om frislagsmålet.

Erik Petterssons 4–1-mål tvingade Ryssland till time out redan i den 27:e minuten. Den såg först ut att ge verkan då Janis Befus reducerade, men Sverige gick ändå till en tremålsledning i paus efter att Daniel Andersson nätat.

Hur mycket visar man upp i en sådan här match?

– Båda vill ju vinna matchen, jag tror att båda liksom kör på det dom tror på. Om ryssarna döljde något i sitt spel, det vet jag inte. Men jag tror att dom körde på i alla fall, säger Erik Pettersson, som tack vare de här två målen vann skytteligan i A-gruppen i VM med sju totalt.

– Det är jättekul så klart, men varken jag eller vi har bevisat jättemycket än, utan det är till helgen som vi ska vara som bäst, det är ju då det avgörs, säger han.

LÄS MER: Sverige gjorde tvåsiffrigt i supermötet

Lite spänning skapade Ryssland när man med kvarten kvar gjorde både 4–7 och 5–7, men när Johan Löfstedt, bäst på planen i den andra halvleken, satte en hörna för 8–5 var saken klar.

– Vi löser deras press och har ett fantastiskt längre spel, fina lyft som ger mål och sen gör vi två hörnmål. Det är mycket som är bra. Vi kan komma ganska många gubbar mot deras försvar, säger Erik Pettersson.

Från denna kraftmätning mellan bandyns två giganter ska Sverige nu gå till att spela kvartsfinal – mot A-gruppens nykomling Tyskland.

Erik Pettersson väljer sina ord noga innan han kommenterar den kommande tillställningen.

– Jag vet inte... Vi vill väl... Vi måste ju ändå köra på och spela som vi gör, men också minska risken för skador och sådana saker, säger han.

– Vi måste ändå vara lite snälla.

Är det så?

– Ja, det tycker jag nog. Men sen kommer det bli lite mål.

Hur många kan du göra?

– Det vet jag inte, men något blir det väl kanske...

MATCHFAKTA (Grupp A)

Ryssland–Sverige 6–10 (2–5)

Målen: 1–0 (11) Janis Befus, 1–1 (13) Christoffer Edlund (Daniel Mossberg), 1–2 (15) Erik Pettersson (Johan Löfstedt), 1–3 (18) Patrik Nilsson (Hans Andersson), 1–4 (26) Erik Pettersson (Adam Gilljam) 2–4 (35) Janis Befus (Alan Dzhusoev), 2–5 (45+1) Daniel Andersson (Hans Andersson), 2–6 (49) David Pizzoni Elfving (Per Hellmyrs), hörna, 3–6 (53) Evgeny Ivanushkin (Alan Dzhusoev), 3–7 (57) Erik Säfström (Daniel Berlin), 4–7 (74) Almaz Mirgazov (Maxim Ishkeldin), 5–7 (77) Almaz Mirgazov (Maxim Ishkeldin) 5–8 (79) Johan Löfstedt (Erik Säfström) hörna, 5–9 (88) Christoffer Edlund (Erik Säfström), 5–10 (90) Per Hellmyrs (Jesper Eriksson), 6–10 (90+2) Evgeny Ivanushkin, straff.

Hörnor: 6–4 (3–0)

Utvisningar: Sverige 3x10, 1x5, Ryssland 4x10.

Publik: 1 909.

Annons