Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Banvall och banvaktsstuga rustas upp – kommunen får pengar

För mer än 50 år sedan gick sista tåget förbi Oxbrons banvaktsstuga söder om Uttersberg. Men nu ska det bli lättare för cyklister, fotgängare och ryttare att ta sig den vackra vägen på den gamla banvallen förbi Tomasbosjön.

Annons

Skinnskattebergs kommun får nämligen 748 000 kronor, snudd på trekvarts miljon, för att renovera banvaktsstugan med tillhörande byggnader, och dessutom göra banvallen på sträckan till en bättre cykel- och ridled och därmed även god för promenader.

Och för att all trafik inte, som i dag, ska behöva samsas på den smala vägbron kommer man också att återuppbygga bron som tidigare fanns parallellt med järnvägen och vars stenfästen man fortfarande ser precis öster om vägbron. Den ska man kunna gå, cykla och rida över.

Dels finansieras det hela genom Landsbygdsprogrammet 2014-2020 som gemensamt finansieras av Sverige och EU, dels finansiersa det genom det kulturmiljövårdsanslag som Riksantikvarieämbetet fördelar till landets länsstyrelser – och där länsstyrelsen i Västmanland funnit Oxbrons banvaktsstuga och trakten däromkring finansieringsvärd.

I en kommentar till beslutet att ge Skinnskattebergs kommun pengarna säger Kicki Söderback vid länsstyrelsen Västmanland:

– Oxbrons banvaktarstuga med tillhörande ekonomibyggnader och den gamla banvallen bildar en kulturhistoriskt värdefull helhetsmiljö och det är mycket positivt att området kan rustas upp och få nya användningsområden.