Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn tros ha orsakat hundarnas död i bilen 

En månad av sorg och saknad för familjen Kvistlund från Fagersta vars två hundar dog instängda i en bil som fattade eld på en parkering i området Bäckby i Västerås. Enligt nya vittnesuppgifter var branden anlagd och ärendet ligger nu hos Polisens ungdomsutredares bord.

Fagersta/Västerås. Två hundar dog i en bilbrand på Bäckby för drygt en månad sedan. Nya uppgifter till polisen tyder på att branden var anlagd av barn.

Fagerstaborna Lina och Mattias Kvistlund var med sin familj på besök hos bekanta i Västerås.

När de kom ut till parkeringen stod deras bil i lågor och inne i bilen befann sig deras två hundar, Vilda och Tiger.

Vittnen hade sett barn leka med tändstickor intill parkeringen och lösa rykten spred sig om att barnen var skyldiga till branden.

–Vi sörjer fortfarande och det här är och har varit en mycket jobbig tid, säger hundarnas matte Lina Kvistlund.

Ärendet ligger i nu på polisens ungdomsutredare, då nya vittnen sägs vara säkra på att det är två barn som orsakat bilbranden som ledde till hundarnas död.

Enligt Hans Schenning, ungdomsutredare på polisen i Västerås har det varit många vittnen som påstår sig ha sett en del kring bilbranden.

–Det är framförallt ett vittne, en ung pojke, som har pekat ut två barn i skolkatalogen som han menar ha tänt eld på bilen, säger han.

Tillsammans med Socialtjänsten och åklagare arbetar ungdomsutredare kring fallet och i nästa vecka kommer det unga vittnet att förhöras igen.

–Innan vi tar in dessa barn som vittnet menar är dem skyldiga måste vi ha mer uppgifter, säger Hans Schenning.

För ett tag sedan fick polisen in uppgifter på att ett gäng barn hade stått och sparkat på en igelkott i samma område som bilbranden skedde. Igelkotten var efter misshandeln så pass skadad att den var tvungen att avlivas.

Kan det här röra sig om samma barn som misshandlade igelkotten?

–Det är mycket möjligt och intressant för utredningen. Dels handlar båda fallen om djur dels så pass nära inpå varandra. Det finns absolut funderingar på att det kan vara samma personer, säger Hans Schenning.

–Efter åklagaren och barnahusets förhör i nästa vecka är det sedan upp till åklagaren att fatta beslut för hur vi ska gå vidare med detta, fortsätter han.

Brottsrubriceringen har ändrats från skadegörelse till grov skadegörelse. Om det är dessa två barn som är skyldiga till brottet blir det ingen påföljd.

–De är så pass unga att det läggs i sånt fall på socialtjänsten och skadeståndsbiten faller på målsman, som i detta fall är föräldrarna, säger han.

Lina Kvistlund med familj frågar sig ”Om uppgifterna stämmer så undrar man var är föräldrarna till dessa barn?”.

Någon vecka efter tragedin valde familjen Kvistlund att skaffa en hundvalp.

–Lilla Pixie (hundvalpen) har fyllt tomrummet efter Vilda och Tiger, men saknaden kommer alltid att finnas där, säger hon.

Emeli Lillbacka