Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnbarnen är 85-åriga Ellens guldklimpar

När Ellen Hammarström fyllde 70 år minns hon att det hölls ett stort kalas till hennes ära. Nu när hon fyller 85 blir det ett lugnare firande.

Hennes söner med familjer kommer på kvällen och grattar och det blir ett restaurangbesök.

– I min ålder brukar det inte vara så mycket, säger Ellen med ett leende.

Hon tycker inte att det är något särskilt med att fylla 85, men att det låter som mycket.

– Det är konstigt att det är så många år. Jag känner mig inte så gammal. Jag har fortfarande mycket att göra och är nyfiken på livet.

Ellen är född i Hofors. Efter att ha bott i både Dalarna och på Gotland flyttade hon till Ängelsberg år 1961, och 1988 kom hon till Fagersta.

På seminariet i Gävle utbildade hon sig till folkskollärare, och tog sin examen år 1950.

– Det var väldigt bra undervisning. Vi fick bra utbildning som gymnastiklärare.

Senare utbildade sig Ellen även till simlärare.

Hennes första år som lärare var på en skola i Björbo, en by i Dalarna.

– Det var underbart!

Efter ett år flyttade Ellen till Gotland, där hon sedan tidigare hade träffat sin man, Paul Hammarström, på dans. På Gotland fick hon en 5:e klass bestående av 20 pojkar och tolv flickor. I sjuan blev klassen ännu större. Visserligen tyckte hon att det var jobbigt att ha så stor klass, men eleverna var pigga och duktiga, och det underlättade arbetet. Förutom ordinarie lektioner tog Ellen ofta med sig eleverna på utflykt och ordnade orientering.

– Ungarna var underbara.

Ellen träffar sina gamla elever varje sommar på Gotland. De brukar vara minst tio stycken på dessa träffar.

– I år har jag sagt att de får komma hem till mig, säger Ellen och förklarar att eleverna är nyfikna på att se var hon bor nu.

Det var på Gotland Ellen bildade familj. Hon gifte sig i Visby domkyrka med Paul. De fick tre pojkar. Nu har Ellen sju barnbarn som alla är flickor. Sönerna och barnbarnen är väldigt viktiga för Ellen.

När maken fick jobb på Sundbo ungdomsvårdsskola flyttade familjen till Ängelsberg. Då började Ellen jobba på Bromsbo skola. När den lades ner började hon på Mariaskolan, där hon blev kvar fram till pensionen. Då hade Ellen jobbat som lärare i 44 år.

Men att gå i pension betyder inte att hon har dragit ner på tempot.

– Jag har fullt upp. Det är så mycket att göra!

Just nu är Ellens största hobby att spela bridge.

Hon har även hållit på med släktforskning och har hittat släkt ända in på 1700-talet.

– Jag tyckte det var jätteintressant att släktforska. Mer spännande än att läsa deckare. Jag blev så fängslad.

Ellen var med och bildade föreningen Sällskapet släktforskarne i Fagersta, och ställde upp som ordförande de första åren. Föreningen finns kvar och firade 35-årsjubileum förra året.

Ellen var med i kulturnämnden och blev då tillfrågad om hon ville hjälpa till att starta en vävförening. Trots att hon inte kunde så mycket om vävning ställde hon upp som ordförande i 19 år. Till hjälp hade hon en duktig sekreterare och ett team skickliga väverskor. Till slut lärde sig även Ellen att väva.

När man ser sig om i lägenheten finns det träsniderier och möbler överallt. Mycket av det är saker som Ellens man har gjort, men Ellen ligger själv bakom flera av kreationerna.

Hennes man var väldigt intresserad av snickeri, och när han dog lämnade han källaren full av maskiner, verktyg och virke.

– Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra, så jag gick en kurs och lärde mig snickra. Jag har gjort det skåpet, säger hon och pekar på ett vackert skåp som är större än vad Ellen själv är.

– Jag höll på i tre år, så det var inte många timmar i taget. Det var jätteroligt, säger Ellen och skrattar.

I dag fyller hon 85 år, men visar inga tecken på att det är dags att ta det lugnt. I hallen står gångstavar, och hon förklarar att hon är ute så ofta hon kan. Och gymmet besöker hon minst två gånger i veckan. Ja, det gäller att hålla i gång.