Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen drabbas när isen stängs av

Hockeysäsongen fortsätter för ungdomslagen – men från och med måndag finns det ingen is att träna på. Nu lovar FAIK:s ordförande att försöka omförhandla det gamla avtalet.

Annons
U10:s ledare Mikael Joona och Leif Skog ville se en förändring i avtalet.

Om två veckor åker Fagersta AIK:s U10-lag på cup. Ytterligare två veckor senare åker de på ännu en cup. Däremellan måste de träna för att hålla i gång – men inte på Fagerliden, som stänger av kylan på söndag kväll.

– Det är klart att det är tråkigt när de stänger av när vi har grejer kvar. Vi har ju en ganska kort säsong, säger U10:s ena tränare Mikael Joona och får medhåll av lagets andra tränare Leif Skog:

– Det är många i laget som även spelar fotboll och den drar inte i gång förrän i april eller maj. Då blir det ett glapp däremellan där man får försöka hitta på något annat. Man vill ju att de håller i gång, de mår bra av det. Det är ungarna som lider mest. Det är för deras skull man håller på.

Det är både Fagerlidens och Västanfors IP:s is som stängs av på söndag kväll. Det hela grundar sig i ett gammalt avtal som klubbarna har med kommunen som säger att isen ska stängas av efter sportlovsveckan – om inte a-lagen fortfarande befinner sig i kvalspel, vill säga.

Men det avtalet vill nu FAIK:s ordförande Keijo Jokiniemi försöka omförhandla.

– Vi är inte nöjda med det (avtalet). Vi vill gärna förlänga säsongen. Hockeyn håller på i princip mars ut och alla pojklag spelar cuper. Det är en månad för tidigt som man slår av isen. Men det är en förhandlingssak med kommunen, säger han och fortsätter:

– Det är en fråga vi ska väcka hos kommunen, självklart. Vi vet att hockeyn håller på en månad till och det kan inte helt hänga på a-laget. Ungdomsverksamheten är nog så viktig.

Hör föräldrar och ledare av sig till dig?– Ja, jag får samtal och ungdomsledare lyfter frågan att förlänga säsongen. Det är ju för barnens skull. Vi kan inte lägga av mitt i vintern.

Om FAIK och VIF skulle vilja hålla i gång kylaggregaten längre kostar det, enligt Bo Axelsson på Fagersta kommun, 50 000 kronor för Fagerliden och 60 000 kronor för IP – i veckan.

– Det är kostnaden som NVK har räknat fram, säger Bo Axelsson.

Är det många som hör av sig angående avtalet?– Ledningarna för föreningarna är väl medvetna om hur uppgörelsen ser ut. De hör inte av sig, de vet att det är så här, att kostnaden i så fall ligger på dem. För dem är det viktigare att komma i gång på försäsongen. Men det köper inte föräldrar och ledningar för de här lagen.

– Varje år kommer frågan upp. Ibland går det en löpeld på de sociala medierna som idiotförklarar kommunen.

Finns det diskussioner om att omförhandla avtalet?– Det vi har haft uppe för diskussion är att tidigarelägga säsongen. Det är det föreningarna har tagit upp.

Men det skulle innebära stora summor för kommunen också. Om bandyn och ishockeyn skulle tidigareläggas en vecka, och fotbollssäsongen med en månad, skulle det kosta kommunen 160 000 kronor.

– Man väger upp det mot andra verksamheter också. Men vad som är rätt eller fel kan jag inte svara på. Jag förstår själv att man vill ha så mycket träningstid som möjligt. Samtidigt, på eftersäsongen, är efterfrågan mycket mindre, säger Axelsson.

Keijo Jokiniemi vill nu alltså få till en ändring i avtalet. Fram till det finns inte mycket att göra. För att lägga ut 50 000 kronor i veckan är omöjligt, menar han.

– Det är helt orimligt, det fungerar inte. Det är för stora pengar. Det är en stor del av vår budget över huvud taget. Då måste vi ta av föräldrarna och då tappar vi ungdomarna. Det blir en kedjereaktion och det går inte.

Om du fick välja, skulle du vilja tidigarelägga eller förlänga säsongen?– Både och. Om vi bara förlänger den drabbas a-laget och seriespelet. Då tappar vi istid. Till exempel Hedemora, Avesta och Surahammar får is långt före oss.

Lösningen för de berörda pojklagen på Fagerliden skiljer sig. Ett lag ska försöka hitta träningsmatcher i Smedjebacken för att hålla i gång, ett annat ska hela vägen till Köping för att träna och spela inför sin cup. Det kommer alltså att innebära utgifter för föräldrar som annars inte skulle ha uppstått på Fagerliden – om nu avtalet såg annorlunda ut.

– Om de bestämmer sig för att åka till Köping för att träna kan jag förstå att det är lite taskigt. Men bedömer man att det är så viktigt måste man inom föreningen bestämma var man ska lägga kostnaden. Ska man ta 50 000 kronor för en vecka till på Fagerliden eller lägga pengar på några få träningstillfällen? Och jag är inte heller säker på att alla lag skulle använda träningstiden. De två senaste åren har man kunnat träna 14 dagar på ”naturis” på IP. Det är ytterst få som har gjort det, säger Bo Axelsson.

Annons