Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Basket-Sverige är i sorg – profilen Dee Ayuba har hastigt gått bort: "Alla är lika chockade"

Basketprofilen Dee Ayuba har hastigt gått bort efter ett hjärtstopp.
Den tvåfaldige SM-guldmedaljören blev 31 år gammal.
– Alla är lika chockade, säger klubbdirektören Goran Popov till Sportbladet.

Annons
Dee Ayuba, här i Norrköping Dolphins under en SM-final mot Sundsvall Dragons 2011. Bild: TT Nyhetsbyrån.

Dee Ayuba är brittisk medborgare, men gjorde flera säsonger i basketligan och var en välkänd profil i basket-Sverige under 2000-talet. Bland annat gjorde han fem säsonger i Norrköping där han vann två SM-guld. Han har också representerat Plannja, Uppsala och Jämtland.

Under måndagen åkte 31-åringen in på sjukhus med hjärtproblem. Han befann sig då i Luxemburg där han tillbringade nyårsledigheten med sin fru.

Ayubas liv gick inte att rädda.

– Hans fru kontaktade oss från Luxemburg och det har varit kaos sen dess. Vi är i chock. Han har varit i Sverige så himla länge att han kändes svensk, säger Djurgårdens klubbdirektör Goran Popov till SportExpressen.

Inför säsongen 2016-2017 värvades Ayuba till hårdsatsande Djurgården, där han har varit en av superettans bästa spelare.

Klubben var inte medvetna om hans hjärtproblem.

– Hans död är en tragisk förlust för alla oss som hade förmånen att ha honom som en vän och lagkamrat. Vi minns Dee som en spelare som brann för skölden och krigade på planen, men även som en fin och omtänksam familjefar, säger Goran Popov till Sportbladet.

Under tisdagen hade Djurgården ett krismöte med lagets spelare, och nästa match (seriefinalen mot Köping Stars den 14 januari) ser i dagsläget ut att flyttas.

– Hela föreningen är trasig efter det här fruktansvärda beskedet. Vi kommer så klart att hylla honom och vi ska diskutera hur. Sen är det inte bara basketen som kommer hylla honom, utan hela Djurgården förmodligen. Han var otroligt omtyckt av alla, säger Goran Popov till SportExpressen.

Annons