Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa charterresorna i sommar

Turisterna vallfärdar tillbaka till Grekland. Men förutom
klassiska charterresmål hittar man också träningsresor, segling i
Turkiet och små italienska småstäder. Här är årets bästa
sommarnyheter.

Förra årets varma månader regnade bort för svenskarna. Det är alltså inte särskilt förvånande att sommarresorna redan har haft en strykande åtgång. Fritidsresor har sålt var tredje resa, och Ving har 25 procent fler bokningar inför säsongen, jämfört med samma period förra året. Trots det är satsningen på nya resmål i sommar ganska blygsam, enligt Tickets Novus-undersökning.

Till stor del är det alltså klassiska charterresmål man erbjuder. Och för första gången på sex år har Spanien petat ned Turkiet som favorit.

Grekland sticker ut

Men det är ett land som intresset växer särskilt mycket för, enligt charterarrangörernas samlade bild.

- Det som sticker ut för i år är Grekland. Det har bokats 35 procent mer än förra sommaren, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Samma bild ger Apollo, som menar att intresset egentligen aldrig gick ned förra året, utan stadigt har krupit uppåt.

- Alla som förra året insåg att den grekiska krisen inte påverkade turismen i landet återvänder. De ser ut att dra med sig även dem som förra året kanske inte vågade boka utan valde andra resmål, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Segling och italienska småstäder med Fritidsresor

+I sommar introducerar Fritidsresor flera nya resmål till Italien. Bland annat satsar man på äkta småstadsatmosfär på Maddalenaöarnas huvudö La Maddalena, mellan Sardinien och Korsika. Arkipelagen där bjuder också på både sandstränder och intagande natur.

- På nordvästra Sardinien har vi dessutom den lilla staden Castelsardo, som tillsammans med Bosa och Cefalù på Sicilien ingår på en lista över landets vackraste småstäder, I Borghi più belli d'Italia. Det är lite utanför allfartsvägarna, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.

Badorten Marina de Ragusa är en annan siciliansk nyhet, och nu kan man också åka till den historiskt högintressanta staden Syracusa.

+En ny charterform gör entré i Fritidsresors sommarprogram: Chartersegling. Längs Bodrumhalvön i Turkiet kan man testa eskadersegling, där man alltså åker i grupp, eller seglar på egen hand. Resa, båt, försäkringar och hamnavgifter ingår.

+ I spåren av det ökade träningsintresset satsar också Fritidsresor på träning. De lanserar fyra nya hotell under benämningen Magic Life. Där kan man testa pass som spinning och zumba, men också segla, prova wake board och surfing. Allt är inkluderat. Hotellen finns i Tunisien, på Kos och i turkiska Kemer och Belek.

+Kos gör comeback hos Fritidsresor. Ön som blev känd för sina vilda fester har arbetat med att sudda ut partystämpeln. Man har till exempel fräschat upp familjeanläggningar och anlagt cykelbanor.

Apollo satsar på Kroatien och träning

+Kroatien brukar alltid vara populärt för Apollo, och det är landet man främst satsar på i sommar. De ökar resorna dit med 40 procent, bland annat genom fler avgångar från flygplatserna i Norrköping, Jönköping och Visby.

Dessutom lägger man till orten Zivogosce.

- Det är en liten pittoresk by söder om Makarska, som är det stora turistområdet, säger Åsa Johnsson på Apollo.

+Inga nyheter tillkommer i Grekland men också Apollo nysatsar på Kos. De lockar med både fler resor och nya hotell på ön.

- Vår huvudsakliga målgrupp är äldre par och barnfamiljer. Det är de som i första hand väljer Kos. Den kommande sommaren satsar vi ytterligare på flera familjevänliga hotell i framförallt Kardamena och Psaldi, säger Kajsa Moström, företagets informationsansvarig.

Dessutom kan man göra en kombinationsresa till den lugna ön Leros.

Även på Korfu kan man åka till fler orter i år.

+Förra året växte intresset för träningsresor och bokningarna till träningshotellet Playitas på Fuerteventura ökade med 51 procent under hösten. Därför sätter man nu in 4 400 fler platser i sommar. Där finns både fasta träningsmöjligheter och särskilda temaveckor. Medeltemperaturen i Fuerteventura under sommaren ligger på runt 25 grader.

- Vi ser en nästan explosionsartad efterfrågan på resor dit och därför känns det extra roligt att kunna erbjuda Playitas och Fuerteventura hela året runt, säger Kajsa Moström.

Mer Mallorca med Ving

+Ving har inte så många nya resmål inför sommaren. I stället har man gjort satsningar på de egna koncepthotellen. Till exempel öppnar företaget två nya vuxenhotell på Mallorca och Rhodos, så kallade Sunprime Hotels, där det är 16-årsgräns. Hotellet på Mallorca ska dessutom erbjuda särskilda cykelprogram för dem som vill se ön från hojen.

- Mallorca passar perfekt för cyklister, ön har fina vägar och det finns mycket att se och landskapet är väldigt varierat med både utmanande och lättare kupering, säger Peter Grandell, VD Resorts Hotels inom Vinggruppen.

Bland annat ska där finnas kartor, cykelshop och tillgång till mekaniker.

Familjehotellen blir dessutom rökfria och förbudet gäller på både balkonger och terrasser, med undantag för några få rökområden.

+ Den lilla bergsbyn Valldemossa på Mallorca är känd både för sina kullerstensbelagda små gator och för att kompositören Frederic Chopin och författarinnan George Sand bodde här en vinter. Hit startar Ving resor i sommar, och de framhåller särskilt byns lugna atmosfär. Boutiquehotellet ligger i utkanten av byn, vid en frodig dal i bergskedjan Tramuntana.

Solresor väljer träningsresor och Turkiet

+Solresor tror att svenskarnas intresse för Turkiet håller i sig och lägger till tre resmål på landets sydvästkust. I Marmaris finns både traditionella basarer och en flera kilometer lång sandstrand, Icmeler är en mindre ort med långgrunda stränder och i Datca satsar företaget på komfort på ett femstjärnigt hotell.

+Även Solresor hänger på resetrenden att erbjuda aktiva semestrar. I sommar har de en ny träningsresa för personer i åldrarna 40 plus, till Costa de Almeria i Andalusien. På programmet står bland annat functional moves, yoga och pilates. Man tar dessutom upp vad som händer i kroppen för kvinnor mitt i livet. Avgång 27 maj och 16 september. Den som vill träna hårdare kan resa till Side i Turkiet, där det blir exempelvis cross fit och body combat.

+ Solresor startar med en ny kombinationsresa till Syditalien, där man får besöka både Sicilien och Kalabrien. Resan startar med tre nätter i Taormina och fortsätter med fyra nätter i Kalabrien.