Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa räddningsprocenten i karriären – då hyllar FAIK-keepern backlinjen

Han har spelat i Fagersta hela sitt liv. Men säsongen 2016/17 har han hittat helt rätt mellan stolparna och just nu ligger han på härliga 92.02 i räddningsprocent.

Annons

Tobias Bergströms säsong har börjat helt fenomenalt, han är en av tre målvakter som faktiskt har hållit nollan i hockeytvåan Västra C i år. Men Bergström själv har svårt att ta åt sig äran för framgången.

Läs också: FAIK-keepern räddade samtliga skott i seriefinalen

Tobias Bergström höll nollan mot Avesta BK tidigare den här säsongen.

– Det handlar framförallt om att vi har spelat fruktansvärt bra bakåt. Backlinjen känns säker i år och jag har inte fått många skott mot mig. I matchen mot Säter fick jag bara 29 skott på mig och det är det mesta jag har haft hittills, säger FAIK-målvakten.

Han fortsätter:

– Vi är tajta bakåt. Vi har legat i skottlinje och inte bjudit på så mycket frilägen.

Men du har ju ändå 92 procent, det kan väl inte bara ha att göra med ett bra försvar?

*Här ger Tobias Bergström ifrån sig ett litet ödmjukt skratt*

– Nej, men jag har inte gjort något speciellt i år. Alla tror på vårt försvarsspel, backlinjen håller bort killarna så att jag ser pucken och det underlättar för mig i mål.

Är det din bästa säsong hittills?

– Ja, bästa starten i alla fall. Men det är svårt att jämföra. Procentmässigt är det än så länge den bästa. När man börjar komma upp i 92 procent så börjar det ju bli...

*Paus*

– Ja, då börjar det ju bli bra.

För två år sedan tog sig Fagersta till kvalserien. Då låg Bergström stadigt på 88-90 procent och slutade på imponerande 90.17. Men i år ligger FAIK-keepern på 92,03, inte långt från tabellettan Lucas Johansson (Avesta BK) som har en räddningsprocent på 92,54.

Men Bergström faller återigen tillbaka till att det är ett lagsamarbete som gör att statistiken ser bra ut.

– I år har vi ett grundspel att falla tillbaka på och när vi gör det så blir det bra. Tränarna har fått ihop tre bra femmor och alla jobbar stenhårt. Det är ett härligt go i laget trots en del sjukdomar och skador.

Se tabellen här

FAIK-målvakten har dock ett extra ess i armen. Lillebrorsan, Daniel Bergström, är den som slåss om platsen mellan stolparna och sinsemellan snackar de teknik och taktik.

– Vi har mycket nytta av varandra, det är inga konstigheter liksom. Vi pratar om hur man ser olika situationer från olika vinklar. Om du står på läktaren kanske du tycker att det var konstigt att en målvakt släppte in ett mål, men när du står i målet och har någon som skymmer dig så kan det räcka.

Är det en av faktorerna till att det går så bra, att du har brorsan att snacka med?

– Ja, det är klart att det är skönt att ha någon att bolla med lite grann. Men vi har spelat ihop de senaste fyra åren så jag har inte haft några sådanna tankar på det

Årets målsättning för FAIK är att ta sig till första play offen. Ett mål som Tobias Bergström är helt säker på att laget når.

– Ja, det gör vi. Det är självkart.

På fredagskvällen möter FAIK Hallstahammar på bortaplan. Hallsta ligger på en fjärdeplats i tabellen, 4 poäng efter FAIK, som ligger på en andraplats.

Annons