Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragare kom över miljoner på Facebook

Polisen håller på att nysta upp en härva med miljonbedrägerier via Facebook. Ett tiotal personer i Fagersta misstänks vara inblandade.

Fagersta. – De som är drabbade bor runt omkring i landet, säger polisinspektör Carl-Gustav Johansson.

Fagersta-Posten skrev i våras om hur bedragare slår till på nättjänsten Facebook. Polisen i Fagersta har länge arbetat med saken och utreder nu flera dataintrång och bedrägerier.

I ett av fallen är det en kvinna som utsatts. Hon upptäckte i somras att hon oavsiktligt loggats ut från Facebook. När hon försökte komma in igen gick det inte. Det visade sig senare att en bedragare kapat kontot och använt det för att chatta med ett fyrtiotal av hennes vänner.

Bedragen utgav sig för att vara kvinnan och lyckades få en av hennes vänner att lämna ifrån sig sina bankkoder. Vännen blev efter det av med pengar.

– Vi har en hel härva med sådant här, det är cirka 40 anmälningar som vi håller på och utreder, säger Carl-Gustav Johansson, på Fagerstapolisen.

Ingen av de personer som blivit bedragna är från Fagersta, men ärendet har ändå hamnat på Fagerstapolisens bord. Orsaken är att ett tiotal Fagerstabor misstänks ha agerat som så kallade målvakter och hjälpt bedragarna.

– De hjälper till på så vis att de upplåter sina konton och får viss provision för det, säger Carl-Gustav Johansson.

Det är till målvakterna som pengarna först ska ha förts över från de lurades bankkonton. Sedan har pengarna slussats vidare till de som egentligen ligger bakom bedrägerierna, huvudmännen. Dessa tros ha använts sig av målvakterna för att dölja sin egen inblandning i brotten.

De misstänkta huvudmännen, två personer i 25-årsåldern från Stockholm respektive Skutskär, har sedan ett år tillbaka varit anhållna i sin frånvaro.

– De har inte gripits och uppehåller sig med stor sannolikhet utomlands, säger åklagaren Micael Dahlberg i Gävle.

Han och polisen inriktar sig nu på att få tag i målvakterna. Två personer står åtalade och fler kommer att åtalas, enligt Micael Dahlberg.

De som blivit lurade på Facebook har svårt att få tillbaka sina pengar. Enligt polisen har målvakterna sällan tillgångar och bankerna ersätter i regel inte eftersom personerna brutit mot villkoren när de lämnat ut sina koder.

– Har man lämnat sina ut personliga uppgifter är det generellt sett väldigt svårt att bli ersatt, säger Emma Bergfeldt, presskontakt på Swedbank.

Carl-Gustav Johansson uppmanar folk att vara försiktiga.

– Vi varnar alla som har Facebook att inte gå på det här, är det någon kompis som hör av sig på chatten på Facebook så ring upp dem och prata med dem i stället, säger han.