Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare tog sig in i äldre mans dator

En man i 70-års åldern har polisanmält ett bedrägeriförsök. Personer som uppgett sig för att vara från dataföretaget Microsoft har med hjälp av mannen fått åtkomst till hans dator.

Annons

Läs också: Bedragarens fula knep mot Fagerstakvinna

Mannen trodde till en början på bedragarna som uppger sig komma från Microsoft och gav den tillgång till sin dator. Mannen fattade sedan misstanke om att allt inte var som det skulle och lade på luren.

Bedrägeriförsöket ska ha skett den 14 januari vid 17-tiden i Riddarhyttan.

– Mannen berättade att personen som sa sig komma från Microsoft skulle rensa datorn från virus för tjugo kronor och mannen har sedan lämnat ut sina kontouppgifter. När personen sedan begärde mer och mer information så la mannen på luren, berättar Magnus Strömberg, stationsinspektör i Fagersta.

Läs också: Polisen kan inte utreda bedragare från utlandet

Bedragaren/bedragarna ska ha fjärrstyrt datorn och kommit åt personliga uppgifter från mannen, bland annat foto på hans körkort. Mannen som är i 70-års åldern ska direkt efter ha ringt till sin bank och spärrat kontot. Bedragarna hade då inte hunnit tagit ut några pengar.

– Var uppmärksam. Vi vet att personer som påstår sig vara från Microsoft ringt förut. Vi tog emot en liknande anmälan för några månader sedan. Det är bra att gå ut och varna allmänheten att inte lämna ut några person- eller kontouppgifter när dessa personer ringer, säger Strömberg.

Läs också: Misstänkt bedragare ringde till äldre kvinna

Läs också: Bedragare kom över femsiffrigt belopp

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Annons