Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beijbom har rätt – Socialdemokratin bör göra upp med sin historia

Samtidens omdiskuterade film "Ett folk, ett parti" om Socialdemokraternas historia fick kultursidans krönikör Karl Beijbom att uppmana partiet att skriva en vitbok över fläckarna i dess förflutna.
Reaktionerna har inte uteblivit och Karl Beijbom har fått mycket kritik för sitt resonemang. Men Leif Kullberg stämmer in i uppmaningen om vitbok.

Annons

Mycket har sagts och skrivits efter att Sverigedemokraterna presenterade sin propagandafilm – Ett folk Ett Parti - om socialdemokratins åsikter och agerande under tiden kring andra världskriget.

I VLT den 9 augusti redovisade Carl Lundberg sin kritik av filmen och Karl Beijbom som han menar ”fiskar i grumligt vatten” samtidigt som Karl Beijbom redovisar sin klart mera realistiska syn på filmen och dess innehåll.

Läkaren Herman Lundborg var chef för Rasbiologiska institutet. Foto: Okänd

Lundberg försvarar socialdemokratin med argument som att folkrörelsen inom socialdemokratin framgångsrikt arbetade hårt för att hålla de nazistiska idéerna borta från svensk politik och att de övriga nordiska länderna var betydligt mer anstrukna av nazistiska idéer. Lundberg borde vara tillräckligt rak i ryggen för att inse att inget av argumenten försvarar de faktiska ställningstaganden och citat som i filmen tydligt visar på framträdande socialdemokraters vidriga åsikter gällande antisemitism, rasism och främlingsfientlighet. Dessa åsikter skapade grunden för Rasbiologiska institutet och tvångssterilisering av fler än 60.000 människor.

Läs också: Sverigedemokraterna är inte ett vanligt parti, Beijbom!

Visst är filmen vinklad och gjord i propagandasyfte för att visa på socialdemokratins åsikter och agenda vid tiden, men filmen redovisar faktiska citat. Att med argument som ”det var tidsandan – så här tyckte alla då – ursäkta socialdemokratins ställningstagande och åsikter känns oerhört lamt.

Det vore klädsamt om socialdemokrater som Lundberg i stället för att försöka ursäkta socialdemokratins agerande istället erkände att, under den tiden i Sveriges historia, socialdemokratin stod för en vedervärdig inställning till judar, jämlikhet och rasbiologi. Att de inte var ensamma om den inställningen ursäktar knappast.

Lundbergs försvar av socialdemokratin känns lite som argumentet ”jag slog bara lite” vilket inte ursäktar att slå över huvud taget.

Leif Kullberg

Annons