Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergslagens friidrottsklubb lockar många ungdomar

Syftet är enkelt: Bergslagens friidrottsklubb vill få sina ungdomar intresserade av friidrott. Och hittills har de lyckats. Bara till i år har man fått många tillskott med mycket spring i benen.

Två gånger i veckan träffas Bergslagens friidrottsklubb vid Risbrohallen i Fagersta för att träna tillsammans. Tränarna Mats Sandberg och Per Sörengård har förberett med koner och häckar som de har ställt ut för olika övningar. Ungdomarna är ivriga att komma i gång, framför allt de nya.

– Det är de som just har börjat som har mest spring i benen. De vill alltid träna längre än den träningstid vi har, säger Per Sörengård.

De aktiva i klubben är mellan sex och femton år gamla. Mestadels består medlemmarna av tjejer, vilket har sin logiska förklaring, enligt Mats Sandberg:

– Vi kan fånga upp de som inte vill hålla på med lagsporter. Och tendensen är att flera killar än tjejer spelar i lag, säger han.

Ungdomarna på plats är inte bara från Fagersta. Det finns många som är från Skinnskatteberg och även några från Norberg. Därav namnet på klubben, Bergslagens friidrottsklubb. Klubben välkomnar ungdomar från hela länet.

– Syftet är att få ungdomarna intresserade av friidrott. Vi kör allroundträning när vi träffas. Framför allt är det fokus på det tekniska. De ska lära sig att springa på rätt sätt, säger Mats Sandberg.

Linnéa Gerdtsson, tio år, började i klubben i våras. Hon har inte ställt upp i någon tävling ännu, men ser fram emot att göra det i framtiden.

– Det roligaste är att jag får springa mycket. 60 meter är min favoritgren, säger hon.

Kompisen Lowa Andersson fick inspiration av Linnéa och följde med först för några veckor sedan. Men redan nu har hon hittat sitt kall.

– Jag gillar längdhopp mest. Det är jag duktig på.

Läs ett längre reportage om Bergslagens friidrottsklubb i fredagens tidning.