Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskedet: Så mycket clostebol hade Johaug i kroppen: "Det här värdet stödjer henne"

Rättegången kring Therese Johaug är i full gång, och väntas fortsätta till i morgon.
Tidigt kom beskedet om hur mycket av det förbjudna ämnet clostebol skidstjärnan hade i kroppen – 13 nanogram per milliliter.

Annons

Therese Johaug vid förhören.

I dag inleddes rättegången mot skidstjärnan Therese Johaug, som anklagats för doping. Rättegången väntas ta två dagar, men nästan direkt, vid det andra förhöret, kom beskedet om hur hög halt clostebol Johaug haft i kroppen.

Rättegångens första konkreta besked, och något som skapat stor undran i idrottsvärlden.

Mängden? 13 nanogram per milliliter.

– Det här stödjer henne, det här värdet, säger Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i RF:s dopningskommission till Sportbladet.

2013 blev den italienske cyklisten Stefano Agostini avstängd i 15 månader för samam substans då han hade 0,7 milliliter i sitt urinprov, enligt Sportbladet.

– Det är jättelite. Clostebol försvinner med en sådan hastighet att för mig är 0,7 och 13 i princip samma. 13 nanogram per milliliter är obetydligt mer än vad man kan mäta över huvud taget, säger Andrén-Sandberg till tidningen.

Enligt Andrén-Sandberg hade halterna i Johaugs kropp varit tusen gånger högre, om hon tagit ämnet i tablettform och värdena uppmäts dagen efter. Någon som kan tyda på att Johaug inte sysslat med systematisk doping och använt clostebol i prestationshöjande ändamål.

– Den mängd clostebol man får i sig via läpp är knappt en procent av det som krävs för att få anabol effekt, sägerJo Klaveness, professor i medicin, i sitt vittnesmål, och menar att det inte går att nå en anabol dos genom att smörja in ämnet på läpparna, uppger Sveriges Radio.

Under eftermiddagen förhördes även skidstjärnan själv. Hon berättade då om hur hon fått i sig ämnet, trots att det på förpackningen till salvan Trofodermin (som innehåller ämnet clostebol) fanns en varning att ämnet var dopingklassat.

– Jag öppnade förpackningen och bruksanvisningen åkte ut. Jag tittade bara snabbt på bruksanvisningen, innan jag kastade både den och förpackningen. Jag tänkte aldrig att jag behövde undersöka krämen vidare, eftersom Fredrik (Bendiksen, landslagsläkare som avgick direkt efter att Johaug fastnat i kontroll) sagt att det inte var några problem, sa Johaug i förhöret.

Johaug berättade även om när hon fick beskedet, och hur hon har haft det efter det.

– Jag skrek i telefonen. Jag var i chock hela kvällen. Tiden efter den dagen har varit helt jävligt, ett känslomässigt kaos, sa Johaug under sitt vittnesmål.

Döms Johaug för doping med anabola steroider kan hon få upp till fyra års avstängning. Kan hon bevisa att hon inte tagit ämnet i prestationshöjande ändamål är utgångsläget två år. Minimistraffet för doping med anabola steroider är tolv månader.

– När det gäller anabola steroider kan man inte komma under ett år, det skulle förutsätta att man kan bevisa att någon, när hon i princip sover, smörjde på henne salvan utan hennes vetskap, säger RF:s bestraffningsexpert Tommy Forsgren till TT, enligt Sveriges Radio.

Det var i oktober 2016 som Johaug fastnade vid en dopingkontroll. Hon ska ha använt en läppsalva för att behandla torra läppar efter höghöjdsträning. En läppsalva som innehåller det förbjudna ämnet clostebol.

Domen från Norges Idrottsförbund väntas komma mellan två till fyra veckor efter förhören. Tidigare har en avstängning på 14 månader föreslagits. En längre avstängning än så skulle innebära att hon missar nästa års OS.

Efter domen kan Johaug överklaga till en inhemsk apelldomstol eller till CAS, idrottens internationella skiljedomstol.

Annons