Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om vargjakt får överklagas i domstol

Regeringen har beslutat om en ändring i jaktförordningen som påverkar licensjakt på varg. LRF och Jägareförbundet är kritiska.

Annons
Överklaga. De sex vargarna i Färnareviret finns kvar, ovetandes om människans och juridikens trätande.Foto:

I torsdags beslutade regeringen om en ändring i jaktförordningen. Nu gäller att myndigheternas beslut om jakt på stora rovdjur får överklagas till förvaltningsdomstolarna. Detta innebär en anpassning till det besked som Högsta Förvaltningsdomstolen meddelade i slutet av förra året. De hänvisade då till att det strider mot EU-rätten att högsta instans för att överklaga licensjakt på varg var Naturvårdsverket. Detta var startskottet för den långa juridiska process som pågått under vintern angående licensjakten på varg i Färnareviret som skulle ha börjat den 2 januari. Ärendet ligger just nu i Kammarrätten efter att Svenska Jägareförbundet och länsstyrelsen i Västmanland överklagat Förvaltningsrättens dom som säger nej till licensjakten.

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Skinnskatteberg är kritiska till beslutet. – Så länge det går att överklaga så är det dödsdömt för vargjakten. Jag tycker det är bedrövligt att vissa miljöorganisationer kan sätta stopp för detta, säger LRF Skinnskattebergs ordförande Rolf Andersson. Han vittnar om att vargfrågan är stor bland lantbrukare i kommunen och själv har han sett varg vid flertalet tillfällen vid sin gård. – De verkar inte ha någon respekt för oss när de kommer så nära. Det finns färre får numera här i kommunen och rovdjursbiten kan spela in i det, tror Rolf Andersson. Svenska Jägareförbundet är också kritiska till regeringens beslut. – Det är rena sandlådan. Det finns ju redan ett riksdagsbeslut om att det ska finnas 270 vargar i Sverige och det borde följas, säger Juhano Palonto, ordförande i Fagersta Norbergs jaktkrets och hänvisar till att licensjakten i Färnareviret borde ha blivit av för att hålla vargpopulationen till den siffran.

För Naturskyddsföreningen i Västmanland var beslutet väntat och välkomnat. – Det är jättebra och jag är inte förvånad. Regeringen har pratat om detta tidigare och HFD beslutade i slutet av förra året att det skulle vara så enligt EU-praxis, säger Gunnar Rosén, ordförande för Naturskyddsföreningen Västmanland. Enligt honom blir det nu en bättre rättsordning. – Det som tidigare varit, att högsta distans att överklaga till var Naturvårdsverket, uppfyllde inte rättskraven enligt oss, säger han.

I och runt norra länsdelen finns fyra stycken vargrevir: Gåsmyren, Kärrgången, Kloten och Färna. Det sistnämnda täcker stora delar av Skinnskattebergs kommun och är det som skulle ha varit aktuellt för licensjakt på sex vargindivider under vintern. Jakttiden för licensjakt på varg är mellan 2 januari till 15 februari.

Turerna kring vargjakten:

December: Efter att HFD gått ut med att det enligt EU-rätten ska gå att överklaga beslut om licensjakt på varg i domstol inhiberas jakten i Förvaltningsrätten (jakten ställs in, utan att upphäva beslutet).

Januari: Kammarrätten beslutar om fortsatt inhibition, Högsta Förvaltningsdomstolen nekar prövningstillstånd. Sedan dömer Förvaltningsdomstolens nej till licensjakt på varg i Färnareviret. Länsstyrelsen och Svenska Jägareförbundet överklagar till Kammarrätten.

Februari: Regeringen beslutar, i enhet med HFD om att jakt på stora rovdjur ska kunna överklagas i domstol.

Annons