Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet som kan ha räddat hans liv

Han vaknade upp med ett tryck i bröstet. Omgående tog sig Joakim Larsson till akuten där han fick reda på att han hade fått en hjärtmuskelinflammation. Nu berättar Södraspelaren om dagarna som förändrade hans syn på livets prioriteringar – och framtiden i Södra.

När Fagersta Södras Joakim Larsson kom hem från lagets träningsläger i Falkenberg för snart två veckor sedan insjuknade han i feber. Följen blev att han inte alls tränade under veckan. Och på torsdagskvällen kände han ett obehag i bröstet. Något han inte hade upplevt förut. Han somnade, men vaknade tidigt på fredagsmorgonen. Då var det många gånger värre.

– Jag insåg inte vad som höll på att hända. Det var lite otäckt. Jag sa till mamma att något inte stämde, så då åkte vi till akuten i Avesta, berättar 20-årige Larsson.

Det beslutet kan ha räddat hans liv. Väl på akuten spekulerade läkarna i att det kunde vara en hjärtmuskelinflammation. En ambulans beställdes till Västerås och väl där bekräftades farhågorna.

– Jag hade extrem tur. Annars kanske jag inte hade suttit här. Det är det farligaste man kan ha i min ålder.

Med största sannolikhet hade Larsson en infektion i kroppen redan på lägret i Falkenberg. Och det gjorde att hjärtmuskeln sedan inflammerades.

I Västerås tog han flera blodprover och EKG-tester. Och när läkarna meddelade Larsson att det faktiskt handlade om en hjärtmuskelinflammation – och konsekvenserna av det – raserades hans värld för en stund.

– Jag blev helt knäckt. Jag frågade hur länge jag skulle bli borta från fotbollen och de sa att det skulle ta en eller två månader att komma tillbaka. Jag trodde inte att det var sant, jag trodde att de drev med mig. Jag tyckte att de var dumma i huvudet.

Hann du reflektera över din faktiska hälsa?– När smärtan var som värst på väg till Avesta frågade jag mig själv: ”Är det så här illa?”. Men jag sa inget till mamma, jag ville inte oroa henne.

Larsson fick ligga kvar på sjukhuset i Västerås till söndag eftermiddag. Under den tiden hann han fundera mycket över livets prioriteringar. Och han kom till en insikt:

– Jag insåg att fotbollen inte var viktigaste. Jag fick en ordentlig tankeställare. Jag är inte den första som åker till sjukhus. Men när jag väl låg där tänkte jag att jag inte ens ville åka hem.

Först om två veckor kan Larsson så smått börja träna igen. Men han räknar med att vara borta från fotbollen i minst två månader. Nu vet han hur viktigt det är att inte träna när man har en infektion i kroppen.

– Jag skyndar långsamt. Jag är borta minst en månad. Och om det tar två månader får det vara så. Tidigare kunde jag träna även om jag hade ont i halsen. Det är helt uteslutet nu, så klart.

Men räkna i alla fall med att Södras tilltänkte kapten är på plats när laget spelar premiär i division 4 borta mot Tortuna SK i dag.

– Jag kommer med på alla matcher, om det inte skulle vara något drastiskt som hindrar. Jag vill inte bli innesittande nu, säger han.