Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet taget – poolen ska bort

I över tio år har en ny rehabbassäng efterfrågats. Nästa vecka ska de berörda parterna planera projektet mer detaljerat. – Det mesta ska stå klart 2015, säger Andreas Porswald.

Annons
ett minne blott. Den gamla rehabiliteringspoolen ställer till det för både patienter och vårdpersonal.Foto: Sofia Fors

 Den nuvarande bassängen är sliten och gammal och de senaste månaderna har den ställt till med problem för både patienter och vårdpersonal.

– Den bassängen som finns nu är inte ändamålsenlig, säger landstingsrådet Andreas Porswald.

Andreas Porswald (MP), som är ansvarig för landstingets fastigheter i Västmanland, berättar att beslutet togs i onsdags och att finansieringarna nu är klara för en omstrukturering på sjukhusområdet.

– Det här har varit på gång sedan 2004 och nu får vi äntligen trycka på knappen och börja bygga, säger Porswald.

Det är inte bara poolen som ska bytas ut, även ett flertal byggnader ska rivas och byggas om.

– Det kommer att rivas, renoveras och flyttas om i etapper. Rivningsarbetet påbörjas inom kort och det mesta ska stå klart under hösten 2015, säger Porswald.

Verksamhetschefen på Mitt Hjärta, Lennart Nyman, säger att det är hög tid för en pool i en ny och fräsch miljö.

– Det har varit ett flertal driftstoppssituationer den senaste tiden. Det är bland annat sandfilter som ger i från sig sand som hamnar i vattnet och en kloranläggning som skickar ut för mycket klor i bassängen, berättar Lennart Nyman.

Han fortsätter:

– Det är sådana problem som ställer till det för oss och då måste vi avboka tider för patienter som kommer för att få rehabilitering.

Även de som arbetar med rehabiliteringen och de som tar emot patienter som behöver vård, är trötta på de problem som den gamla anläggningen skapar.

– Ganska ofta får vi ringa och ställa in inbokade tider. Patienterna förstår ju varför men det blir alltid en besvikelse, säger undersköterskan Anna Granström.

Rivningsarbetet av byggnaderna där de nya rehabiliteringslokalerna ska finnas är planerat att börja under våren 2015. På Mitt Hjärta är det glada miner över omstruktureringen.

– Det är ingenting vi har tagit initiativ till men det är bara positivt. Vi ser gärna att vi får nya och fräscha miljöer så att vi kan bedriva våran verksamhet, säger Lennart Nyman.

Även Anna Granström som ofta arbetar med att instruera patienterna i rehabiliteringspoolen är positiv till planerna.

– Vi är i stort behov av en ny pool. Patienterna behöver ha sin träning för att bli bättre, säger hon.

Rehabiliteringspoolen kommer dock inte att stå klar förrän tidigast sommaren 2016.

–Området kommer länge att vara som en stor byggarbetsplats. Men det kommer att bli bättre, effektiva ytor som kommer alla till dels, säger Andreas Porswald.

Annons