Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betalar ut miljoner – Reine får inte en spänn

Länsstyrelsen har betalat ut 40 miljoner kronor i ersättning. Men svårt brännskadade Reine Ullén får inga pengar.

– Det är många andra som har fått pengar, men jag har inte fått ett öre från någon myndighet, säger Reine Ullén.

Han är 42-åringen (numera 43 år) som hamnade mitt i eldinfernot när skogsbranden drog fram i Stabäck i somras. Han har ett mindre åkeriföretag och arbetade i skogen med sin anställde Robert Svensson den där dagen. Robert omkom, men Reine räddades av tre brandmän från Virsbo.

Reine fick svåra brännskador och att läka tar lång tid.

– Det kommer ta minst det här året ut innan jag kan jobba. Men om jag kommer kunna jobba i företaget igen vet jag inte, säger han.

Skogsbranden slog hårt mot Reines företag. Han har blivit tvungen att göra sig av med två fordon och han har inga anställda kvar.

– Det blir ingen lönsamhet när jag inte kan jobba själv. Det jag har byggt upp under 15-20 års tid är spolierat på grund av olyckan, säger han.

Han har fått försäkringspengar för den lastbil som skadades i branden och han får sjukpenning. Så småningom kommer hans privata försäkring ge ersättning för sjukhuskostnader samt sveda och värk.

Men de pengar som företaget går back med, flera hundratusen kronor hittills, täcker ingen försäkring.

Staten har avsatt flera hundra miljoner kronor till kostnader i samband med branden.

Många privatpersoner, företag och skogsägare har fått pengar. En stor del av pengarna har delats ut av länsstyrelsen i Västmanland.

Reine Ullén berättar att han sökt pengar via länsstyrelsen, men att han fick besked om att han inte är berättigad till ersättning.

– Jag accepterar det och är inte bitter. Men det känns lite underligt när man hör andra som får för både det ena och det andra, säger han.

Åsa Halldorf, på länsstyrelsen, konstaterar att myndigheten inte har hanterat enskilda skador av branden, det är en försäkringsfråga.

– Det vi har hanterat är ersättningsanspråk kopplat till att man har deltagit i räddningsinsatsen. Sen har vi även hanterat kostnader för efterarbetet, säger hon.

Hon påpekar att länsstyrelsen har styrts av regeringens direktiv om vad pengar ska gå till. Medlen har inte varit avsedd för den typ av ekonomisk skada som Reine Ullén vill ha pengar för.

– Jag förstår verkligen hans perspektiv och man kan verkligen känna för honom som person. Men tänker man ett steg längre så är inte vårt samhälle uppbyggt så att staten ersätter person, det finns många katastrofer där enskilda drabbas och staten inte ersätter, säger Åsa Halldorf.

Läs också: Strömsholms kanal får nära en halv miljon

Hotellrum, kebab, bananer

38 miljoner kronor har länsstyrelsen betalat ut till enskilda och företag som hjälpt till i räddningsinsatsen.

En stor del av utgifterna handlar om ersättning för arbetade timmar, logi, mat och fordon som använts.

Några exempel på vad företag fått ersättning för är:

280 500 kronor för mat – Dagens rätt.

759 kronor för bananer till de som arbetade ute i fält.

12 000 kronor för tält som har försvunnit.

3 125 kronor för 50 portioner kebab med ris.

1 159 kronor för drick-yoghurt till brandpersonal.

I ett fall där ett företag ansökt om över 480 000 kronor för bland annat mackor och kaffe, bestred länsstyrelsen fakturan.

Regeringen har sammanlagt avsatt cirka 440 miljoner kronor för att täcka kostnader som uppkommit i samband med branden. En stor del av pengarna har inte använts än.