Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpte tillbaka bilen efter 60 år

Håll utkik efter en ljusblå Ford Galaxy 68:a, en röd Packard Clipper 55:a och framför allt en svart Studebaker, en 46:a som föddes vacker, sjangserade och nu återuppstått som en skönhet.

Annons
Avtäckning. Jimmy Andersson visar upp kompisen Bror Färds Packard Clipper på 2,5 ton som kommer att bli ett blickfång på Power Meet.

Köping Cruisers visar upp sig från sin bästa sida under Power Meet.

Alla gamla bilar har sin historia, men den bulliga Studebakerns är värd att berätta. Ägaren Jimmy Andersson talar om att han köpte bilen, årsmodell 1946, för 500 kronor när han bodde i Hallstahammar.

– Jag ville ha en bil, vilken som helst, så jag och min sambo åkte in till Västerås, men vi hittade ingen som vi var intresserade av. Men, så hamnade jag på Bilbolaget på Röda torget i mitten på 1960-talet och där stod Studebakern. Vi föll direkt.

Men det visade sig vara mer problem än glädje med bilen. Den drog tre liter olja på 15 liter bensin. Så Jimmy bestämde sig för att sälja den.

– Droppen var när vi kom upp mot Parktorget i Hallsta. Skrället orkade inte uppför backen, så vi fick skjuta den. Sedan drog vi hem den till Tuna och sålde den till Ebbe ¿i Fjällsta för 25 spänn. Vi ville bara bli av med den.

Rätt eller fel? För två år sedan satt Jimmy vid datorn och kollade bilmarknaden när han fick syn på sin gamla Studebaker. Nu med renoverad kaross och motor.

– Men ägaren ville ha så mycket, runt 100 000, så jag tappade intresset.

När Jimmy fyllde 64 år var han med familjen på Sjökrogen i Västerås och firade. Den yngsta sonen, Jonas, sa att Jimmy skulle följa med ut och kolla en sak.

– Där stod Studebakern på en släpkärra. Jag blev mållös. Men jag ville ha den, så jag betalade 45 000 och fick tillbaka den, berättar Jimmy Andersson.

Alltså – köpt för 500, såld för 25 kronor, återköpt för ¿45 000!

Vi träffar Jimmy och hans kamrater Bror Färd och Anders Klintberg i garaget/verkstaden i Munktorp. Diggare av gamla amerikanska bilar skulle nog börja dregla när de kommer in i hallen. Här står en De Soto, modell -60, och trängs med en Pontiac Bonneville -65 (”ett rullande renoveringsobjekt”), en Thunderbird -59, en Buick -73, en Packard,-55, en Dodge, -61, en Ford Galaxy -68. Och mittemellan har ett par gamla Volvo PV från 1950-talet hittat in.

– Vi är inte Amerikafreaks, Det är heller inte så viktigt med originaldelar, utan vi gillar bara att få gamla bilar att rulla, säger Anders Klintberg

De flesta bilarna har motorhuvarna på vid gavel. De tre som är på plats, Jimmy, Bror och Anders, skruvar, svetsar – och muttrar.

Snart rullar de med sina bilar och pockar på uppmärksamhet när det är dags för finbilscruisingen på Power Meet.

[email protected]

Jörgen Falk

Stolt ägare. Den gamla Studebakern har en brokig historia. Nu är den återbördad till Jimmy Andersson.
Under huven. Studebakern från 1946 har en V6 på 80 hästkrafter.
Bilsnack. Bror Färd och Anders Klintberg ser fram emot Power Meet. Bror kör sin Packard Clipper och Anders sin Ford Galaxy.
Annons