Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen kan gräva guld bland sopor

Ny skräplag ger polisen utökade befogenheter. Om lagen kommer att innebära att årets Power Meet blir mindre skräpig det råder det delade meningar om.

Annons
De första tre dagarna beräknas städningen av skräpet kosta 15 000 kronor. Då sköts städningen av idrottsföreningar. På slutstädningsdagen städar kommunen och då beräknar tekniska nämnden att det ska kosta 70 000 kronor.

Den 10 juli 2011 träde en ny lag om nedskräpning i kraft. Polisen har genom lagen rätt att på plats bötfälla nedskräpare. 

Under Power Meet slängs enormt mycket skräp. De som håller i städningen under eventets dag ett till tre är Västerås Co. De lägger sedan i sin tur städningen på entreprenad till flera av stadens idrottsföreningar.

– Vi har budgeterat på en nivå som ligger som om lagen inte kommer att ha någon effekt. Slänger folk mindre på grund av lagen så kommer det bara som en positiv överraskning, säger Alf Westerdahl, eventansvarig på Västerås Co. 

För polisen har den nya lagen blivit ytterligare ett verktyg att ta till när det gäller att hålla ordning.

– Jag kan säga som så att lagen är inte vår första prioritet under Power Meet. Vi prioriterar i första hand våld och rattfylleri. Fast det är klart att om vi har resurser och ser att folk skräpar ner så är det klart att vi bötfäller. För 800 kronor är rätt mycket pengar, säger Peter Jonsson, chef för länskommunikationscentralen på polishuset i Västerås.

På Mälarcamping brukar många av de utomsocknes besökarna övernatta under vistelsen på Power Meet. Campingen vill inte specifikt peka ut Power Meet gästerna som de som skräpar ner mest men hoppas att alla campingens gäster sköter sig och håller rent och snyggt runt omkring sig.

– Vi får se om den nya lagen har effekt. Vi har 1000 extra campingplatser under Power Meet så det blir en hel del sopor, säger Helen Nonis, platschef Mälarcamping.

Västerås stads tekniska nämnd har ansvar för slutstädningen under Power Meet och där är man trött på alla sopor som folk lämnar efter sig under sommaren.

– Det är ett stort problem med nedskräpningen. Om folk kunde ta med sig de skräp som de lämnar efter sig i stället för att låta någon annan ta reda på skiten, säger Monica Westerlund, tekniska nämndens stab.

På Västerås Co vill man inte bara se det negativa med nedskräpningen. I år har man satt som mål att de anlitade idrottsföreningarna ska försöka samla ihop minst 20 000 burkar och petflaskor.

– Vi ska försöka slå ligaledarna när det gäller eventinsamlande pantflaskor. De som leder ligan i dag är Sweden Rock. Där lyckades städpatrullen samla in 700 000 burkar och flaskor. Få se om vi lyckas slå det, säger Alf Westerdahl.

Nedskräpningslag

Den 10 juli 2011 träde en ny lag om nedskräpning i kraft. Lagen innebär att polisen på plats kan ge 800 kronor i böter vid nedskräpning av burkar, engångsgrillar, pizzakartonger, plastflaskor, matförpackningar och dylikt. Vid nedskräpning innehållande farliga förpackningar och vid nedskräpning i stor skala kan fängelse upp till 1 år utdömas. Inga böter alls blir det för kastad bussbiljett, tuggummi eller cigarrettfimp.

Under perioden 10 juli 2011 - 29 maj 2012 fick 10 personer i länet ordninsgbot enligt den nya lagen. Av dessa var sju utfärdade i Västerås.

Källa: Miljöbalken

Annons