Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tema trafik och motor: Många möjligheter - så fixar du bilköpet

Köpa nytt, begagnat eller kanske leasa en bil? Det är inte alltid som den mest självklara lösning är den rätta. David Jansson, bilförsäljare, berättar om möjligheter vid vägskälet.

Annons

Uppåt. Ekonomisk tillväxt och låga räntor gör att försäljningen av bilar fortsätter att skjuta i höjden. ”Bilförsäljningen går bra”, konstaterar David Jansson.

Den som funderar på att köpa bil är långt ifrån ensam. 2016 förväntas bli ett rekordår inom bilbranschen, inte sedan 1974 har det sålts så många personbilar.

Men vad ska man tänka på inför bilköpet? Om man köper begagnat, vilka fördelar finns med att köpa hos bilhandlare eller privat?

- Köper man av bilhandlare så vet man att bilen är testad och varudeklarerad. Vi lämnar alltid garanti på det vi säljer när priset är 30 000 kronor eller mer. På så sätt blir det ett tryggt köp. Privat är lite svårare. Det finns enrisk att man köper grisen i säcken, men det kan också vara en bra bil som går som det ska, säger David Jansson, bilförsäljare på Bilia.

Bilia hade ett rekordår 2015, sedan dess har kurvan fortsatt uppåt. Bland nybilsförsäljningen går Volvos kompakta suv XC60 bra liksom Renault Captur, den sistnämnda framför allt som leasingbil, ett alternativ som blir allt vanligare.

- För den som kör max 2000 mil per år och vill ha ett enkelt bilägande där man enbart betalar leasingavgift, skatt och bränsle, så passar det bra. Det är inga överraskningar.

Den som tittar på en bättre begagnad bil inser snart att den inte alltid är billigare än en ny.

- Tittar man på den totala månadskostnaden med skatt, försäkring, service och garantier, så kan man tjäna ekonomiskt på att köpa en ny bil.

Döda vinkeln. Säkerhet är för många prioriterat vid bilköp. Allt fler nya bilar utrustas med ett varningssystem som har koll på döda vinkeln. Om ett fordon hamnar i den siktdöda vinkeln tänds en lampa vid backspegeln.

Fem tips inför bilköpet

1. Ta ett steg vid sidan av trenderna och fundera på hur bilen ska svara upp till dinabehov. Gör en checklista.

2. Testa och jämför många olika bilar. Kanske dyker det upp en ny favorit på vägen.

3. Läs på,ta reda på fakta om bilen och hur den klarat sig i olika tester.

4. Inför begagnatköp, kontrollera ägaruppgifter, skatt och avgifter hos Transportstyrelsen. Hör även efter om bilen har några fordonsrelaterade skulder som kan följa med när bilen byterägare.

5. Kontrollera historiken med hjälp av betaltjänsten Carfax. Här framkommer även om bilen importerats eller varit inblandad i en olycka.

Annons