Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildande bussäventyr genom bränd skog

Den stora branden skapade en ”vild” turism. Men lokalbefolkningen gillar inte respektlösa besökare. Därför finns nu en ny guidad busstur.

Annons
På bränd mark. Linn Suslin står mitt i skogen och berättar för besökarna om vad som händer med djurliv och växtlighet efter den stora branden förra året.

Bussen svänger in

i skogen från landsvägen. Först är det inget särskilt med det förutom att bussen verkar lite överdimensionerad på den smala grusvägen. Men så syns de första svartbrända stammarna. På sina ställen är marken avskalad och stenig. Men gröna fläckar sticker upp.

– Nu börjar det bli grönt igen. Förut var det svart överallt, säger Christian de Wilde till sin fru Linn.

De följer med på turen av intresse och för att de själva ingår i en grupp av 10–15 lokala guider som ska visa turister det brända landskapet. Behovet av en samlad guidningstur har uppstått till följd av ett allmänintresse som inte visat sig från sin bästa sida.

Många har tagit sig ut

i skogarna med bil, slitit på privata vägar, stört både röjningsarbete och lokalbefolkning och utsatt sig själva för fara. Kort sagt har det förekommit en ”vild”, respektlös och aningslös turism som man nu hoppas få ordning på.

Ansvarig för satsningen är Svartådalens bygdecenter

i Västerfärnebo, där också turen startar och ska starta varje tisdag och torsdag klockan 11. Den går sedan genom skogen till Ramnäs där den viker norrut mot Virsbo och sedan mot Ängelsberg innan den återkommer till Västerfärnebo.

– Branden i Västmanland är den största i modern tid. Den täckte 14 000 hektar vilket motsvarar 28 000 fotbollsplaner, säger Linn Suslin genom en mick längst fram i bussen.

Hon fortsätter med hisnande siffror, som att släckningen krävde 50–70 mil brandslang, utöver de

10 000-tals liter vatten som släpptes från luften.

Mitt i skogen, i närheten av Öjesjön, stannar bussen och Linn Suslin visar gruppen en bränd markyta där en speciell blomma växer.

– Svedjenävan blommar bara efter att det har brunnit och bara under ett år. Sen syns den inte mer förrän det brinner igen, säger hon och antyder att det lika gärna kan ta hundra år innan den växer i de här skogarna igen.

Detta och andra aspekter ger turen en unik aura. Under resan får man veta om farorna att vistas i områden där det har brunnit i marken. Mer eller mindre rotlösa träd kan falla ljudlöst. Man kan själv ramla ner i hål som plötsligt uppstår. Man får också reda på vilka djur och växter som frodas och vilka som försvinner. Och förstås vad det betyder för bygdens människor och besökare.

Mycket av den ägda skogen kommer att bli naturreservat och ekopark.

En milslång väg rakt igenom området kommer att särskilt anpassas för turism, med rastplatser, informationsskyltar och förhoppningsvis ett utsiktstorn.

– Om länsstyrelsen får sin vilja igenom, säger Linn Suslin.

Överblick. Christian och Linn de Wilde betraktar det brända landskapet från bussfönstret.
En skogsöken. Strax utanför Ängelsberg försvinner skogen plötslig och ersätts av vidsträckt en svartbränd hed.
Annons