Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildkavalkad från utdelningen av Lars Gustafsson-stipendiet: "Tack för att jag får fortsätta"

Under fredagskvällen delades årets stipendium till Lars Gustafssons minne ut vid en ceremoni på Stadshotellet i Västerås.
Den 21-åriga poeten Ellen Nordmark tilldelades VLT:s stipendium på 50 000 kronor för sin fascinerande och egenartade diktsvit "Mullvadssyrsan".

Med bubbel, musik, lyxig mat, högläsning och exklusiv mässingsmedalj tilldelades Ellen Nordmark stipendiet. Bland de inbjudna fanns ledande personer inom Västeråspolitiken och stadens kulturliv.

Ceremonin invigdes med en välkomstkonsert av unga musikbegåvningar. Den 22-åriga sopranen Alba Gutierrez Malmbom, som går på Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola, framförde operafavoriter tillsammans med den blott 19-årige lovande pianisten Jan Daniels.

Stipendiet är i ständig utveckling och i år tilldelades stipendiaten även den särskilda Lars Gustafsson-medalj som tagits fram i ett samarbete mellan konstnären Mikael Fare och Skultuna Messingsbruk. Mikael Fare har tidigare bland annat formgivit det prestigefyllda Augustprisets statyett och nu har han, utifrån ett porträtt han gjort föreställande Lars Gustafsson, skapat en medalj som tillverkats av det anrika mässingsbruket.

Ellen Nordmark har skrivit diktsviten "Mullvadssyrsan". I den skildrar hon den ovanliga och starkt utrotningshotade insekten mullvadssyrsans livscykel, och speglar på så vis människans existentiella situation och vår alltmer ansträngda relation till naturen.

I sitt tacktal vid ceremonin på Stadshotellet citerade Ellen Nordmark bland annat Lars Gustafssons dikt "Gränser", där Västeråsförfattaren på ett målande vis förklarar att alla berättelser är förljugna, eftersom de försöker att övertyga oss om att det finns ett slut. Riktiga berättelser har inget slut, det är det som är det vackra - och outhärdliga - med dem.

- En konstnärlig strävan handlar ofta om att vilja formulera människan, sig själv, samhället eller världen på ett nytt och mer träffande sätt än vad som tidigare har gjorts. Men det kommer alltid att förhålla sig till det redan skapade, det är en fortsättning. Därför är jag tacksam över att få fortsätta, med hjälp av Lars Gustafssons ord och stipendiet som har instiftats till hans minne. Det är inte outhärdligt, det är vackert, sade Eller Nordmark.

VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius är ordförande för stipendiejuryn som valde Ellen Nordmark bland många duktiga sökande som årets stipendiat.

- Ellen Nordmark skriver en alldeles egen och underbar poesi. Likt Lars Gustafsson skriver hon i en essäistisk bildad ton och sammanför vetenskaplig objektivitet med det personliga existentiella. Hon gör det med en underfundig lågmäld humor som påminner om Lars Gustafsson. Samtidigt är hon något annat och helt egen, Ellen Nordmark skriver en festlig ljudlig poesi som hon, likt arkitekten eller skulptrisen, strukturerar på ett spännande vis.

t