Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn tassade utanför utedasset

Björnarna är vakna och då och då syns spåren efter ett av våra största rovdjur. Det fick Eva Andersson erfara.

Annons

– Först blev jag rädd, men vi pratade högt som man ska göra och sen tyckte jag att det var jättehäftigt, björnen hade säkerligen precis gått där, säger Fagerstabon Eva Andersson som såg ett björnspår utanför utedasset i Malingsbo.

Spåret är definitivt ett björnspår, det menar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

– Det kan man se på det långa hälavtrycket, det djur som har ett liknande avtryck är grävling men de är ju betydligt mindre, säger han.

Didrik Vanhoenacker säger att mat är det som lockar fram björnar men känner de lukten av människor brukar de hålla sig borta.

– De flesta har respekt för björn, det ska man ha. Men många är mer rädda för varg vilket är rätt konstigt eftersom vargar aldrig är inblandade i några angrepp på människor, säger han.

De flesta olyckor med björn är i samband med jakt och jakthundar som stöter på en björn och björnen följer med tillbaka till hundägaren. Ser man en björn eller ett björnspår ska man ringa länsstyrelsen tycker Didrik Vanhoenacker.

–De brukar ha koll på vilka björnar som rör i skogarna och känner de inte till björnen brukar de vilja veta det, säger han.

– Vi är i deras hem, så det är ju vi som får anpassa oss, säger Eva Andersson.

Annons