Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åring får fängelse och ska utvisas för att ha knivhuggit elev på Kungsängsgymnasiet

18-åringen som knivhögg en elev på Kungsängsgymnasiet är skyldig till brott och ska avtjäna två års fängelse för försök till dråp. Därefter ska tonåringen utvisas ur landet. Det anser Västmanlands tingsrätt i sin dom.

Annons

Den 25 oktober på morgonen spärrades Kungsängsgymnasiet av sedan ett mordförsök inträffat.

Västmanlands tingsrätt dömer 18-åringen till två års fängelse för försök till dråp och misshandel sedan en större rättspsykiatrisk undersökning visat att tonåringen inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Det var på morgonen den 25 oktober i fjol som knivskärningen ägde rum i anslutning till Kungsängsgymnasiets skolområde. 18-åringen, som vid rättegången stod åtalad för mordförsök, befann sig i jämnhöjd med Klövervägen när han högg en 30 centimeter lång kniv i ryggen på en 20-årig gymnasieelev som han tidigare samma morgon både tjafsat med och slagit inne på skolan.

I tingsrättens bedömning om gärningsmannen hade ett uppsåt att döda, beaktar domstolen att 18-åringen i det inledande skedet misshandlade den för honom okände gymnasieeleven helt utan annan anledning än att eleven skulle ha stirrat på honom. Vidare menar tingsrätten att 18-åringen beväpnad med kniv tagit sig på Kungsängsgymnasiet i ett okänt ärende.

"Enligt tingsrätten visar detta att NN varit lättretlig och haft en beredskap för att utöva våld i tiden omedelbart före det att han högg 20-åringen", skriver domstolen i sin dom.

Förutom två års fängelse döms 18-åringen även till utvisning ur landet. Åklagaren hade yrkat utvisning på obestämt tid men tingsrätten dömer tonåringen till utvisning fram till år 2028. Eftersom flyktfara finns skall 18-åringen, som hela tiden hävdat att han högg i självförsvar, nu sitta häktad tills domen vinner laga kraft. Han skall också betala 102 400 kronor i skadestånd till sitt offer.

TV: Så här lät det i oktober när vi sände live direkt efter dråpförsöket på skolan

Mer läsning