Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

44-åringen begärs häktad för kidnappningsdramat

Artikel 4 av 28
Kidnappardramat i Västmanland 2016
Visa alla artiklar

Den 44-årige man som gripits sedan han gjort sig skyldig till en rad brott i samband med bortförandet av en 26-årig kvinna i Sala kommer att begäras häktad under torsdagen.

Annons

Kammaråklagare Frieda Gummesson begär honom häktad för en rad brott, främst människorov, grovt vapenbrott, grov misshandel och grovt vapenbrott.

– Han hade ett vapen med sig i bilen, mer än så kan jag inte säga med hänsyn till förundersökningssekretessen, säger Frieda Gummesson.Häktningsförhandlingen kommer att genomföras under torsdagen.

Den 44-årige mannen skadades, som vi tidigare skrivit , svårt i samband med olyckan. Han har vårdats på sjukhus i Västerås och hans tillstånd beskrevs inledningsvis som allvarligt men stabilt. Se livesändningen, som gjordes i samband med olyckan, här intill.

Enligt de uppgifter kammaråklagare Gummesson fått från polisen är dock 44-åringen på bättringsvägen:

– Enligt vad jag hört skulle han kanske skrivas ut från sjukhuset under tisdagen.I så fall överförs han till häktet eftersom han anhölls under tisdagen.

Det var tidigt på tisdagsmorgonen som dramat som 44-åringen misstänks för tog sin början.

Vid femtiden gick han till attack mot en 26-årig kvinna som han är bekant med. Motivet till attacken, som skedde vid kvinnans bostad, är oklart.

De uppgifter som framkommit i polisförhören är inte kända:

– Vad han (44-åringen, red anm) sagt i förhören omfattas av förundersökningssekretessen, säger Frieda Gummesson.

Han misshandlade henne med något tillhygge och försökte tvinga in henne i sin bil. Hon försvarade sig med en spade, men 44-åringen lyckades ändå tvinga in henne i bilen och köra i väg. Efter en kort stunds färd lyckades kvinnan slita sig loss och ta sig ur bilen. Hon skadades, enligt preliminära uppgifter lindrigt, och tog sig till ett hus varifrån polis och ambulans tillkallades.

44-åringen körde vidare mot Skinnskatteberg där han av någon anledning såg sig föranledd att byta bil.Genom hot förmådde han en slumpvis utvald kvinna att lämna ifrån sig sin bil. Han försvann från platsen i det nya fordonet medan kvinnan ringde polisen. Polisen förstod genast att händelserna hade ett samband och skickade ut flera polispatruller i olika riktningar.

Minst en polispatrull fanns på riksväg 250 mot Köping. 44-åringen upptäckte förföljarna och ökade farten. Poliserna följde efter på säkert avstånd för att inte provocera fram vansinneshastigheter.

44-åringen förlorade strax norr om Köping vid Sylta kontrollen av sitt fordon. Bilen körde i diket och voltade, 44-åringen skadades och fördes till sjukhus.Först under onsdagen kunde polisen genomföra ett ordentligt förhör med honom, under tisdagen kunde endast ett kortare förhör i samband med att åklagaren fattade beslut om anhållande hållas.

Alla artiklar i
Kidnappardramat i Västmanland 2016