Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

44-åringen döms till fyra års fängelse efter kidnappardramat

Artikel 26 av 28
Kidnappardramat i Västmanland 2016
Visa alla artiklar

Domen mot den 44-årige Avestabon som misshandlade och kidnappade en kvinna från Sala i december avkunnades på fredagen: Västmanlands tingsrätt dömde mannen till fyra års fängelse.

Annons

Mannen stal en bil i Skinnskatteberg och greps av polisen när han voltade av E18 strax utanför Köping.

Läs mer: Man misstänkt för människorov – voltade av vägen efter stort polispådrag

Poliser i hela länet spanade efter mannen som kunde gripas sedan han kört av vägen och voltat av E18 utanför Köping.

44-åringen dömdes för en rad åtalspunkter: grov misshandel, olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång, tillgrepp av fortskaffningsmedel, grov vårdslöshet i trafik, vapenbrott och grovt vapenbrott.

Han frikändes från åtalspunkten försök till rån.

Läs mer: 44-åringen inte psykiskt sjuk – åklagaren vill se ett sjuårigt fängelsestraff

Mannen var enligt det rättspsykiatriska utlåtandet inte psykiskt sjuk – även om han själv påstått att han var det. Han har medgett att det funnits tankar på att döda kvinnan. Åklagaren vill se honom dömd till sju års fängelse.

Läs mer: 44-åringen berättar om sina tankar på att ha ihjäl kvinnan – hade med sig spade, presenning och handskar

Detta har hänt:

En 44-årig man står åtalad för att ha överfallit och fört bort en kvinna i Sala. Mannen är åtalad för människorov, grov misshandel, tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt vapenbrott, försök till rån och grov vårdslöshet i trafik. Rättegången inleddes i förra veckan och fortsätter idag.

• I utredningen har man sökt igenom mannens ”digitala lagringsmedia” men inte hittat tecken på att kidnappningen var planerad. Däremot har tecken på intresse för kombinationen ”våld, sex och unga kvinnor” hittats.

• Försvarsadvokaten pratar om gärningen som en händelse svår att förstå. Gärningsmannen är tidigare ostraffad, förutom ett trafikbrott. Han ska ha mått dåligt en tid innan han begick brottet.

• Det finns inget motiv till att han skulle ge sig på den 26-åriga kvinnan, som var hans kollega. De hade en bra relation, enligt kvinnan som vittnar under rättegången. Enligt försvararen fanns inga planer på att skada eller förgripa sig på kvinnan.

• Kvinnan berättar att hon kände rädsla för sitt liv. Hon kastade sig ur bilen och flydde. Hon knackade på vid ett hus där det lyste i fönstret, för att kunna ringa polisen. Inte heller hon kan ge en förklaring till varför han agerade som han gjorde.

Läs mer: Kidnappade kvinnan om hur hon lyckades att fly

Alla artiklar i
Kidnappardramat i Västmanland 2016
Annons