Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhölls för dråpförsök – häktades för mordförsök

Den man i 20-årsåldern som tidigare anhållits misstänkt för dråpförsök i Fagersta har häktats – på sannolika skäl misstänkt för det allvarligare brottet mordförsök.

Annons

Händelsen inträffade, som Fagersta-Posten tidigare berättat , vid 14-tiden på tisdagen den 24 januari.

Händelsen inträffade på ett HVB-hem där såväl den nu häktade som brottsoffret, en något yngre man, bodde.

– Vi vet ännu inte motivet till det inträffade, säger kammaråklagare Robin Andersson och fortsätter:– Det tycks ha varit en konflikt mellan dem i nära anslutning till brotten.

Inledningsvis rubricerades brottet som dråpförsök , alternativt grov misshandel. Utredningen gav dock nya uppgifter som gjorde att åklagaren valde att begära den anhållne häktad som på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

– Våldet skedde vid två olika tillfällen med en viss tid emellan.

Så den tiden emellan de två tillfällena, då den misstänkte hade haft tid att besinna sig och avbryta, är skillnaden mellan dråpförsök och mordförsök?

– Ja, jag gör den bedömningen. Det finns heller inga särskilt förmildrande omständigheter som gör att dråpförsök kan komma ifråga anser jag. Jag begärde honom häktad för två fall av mordförsök, riktat mot samma person.

Vid dådet förekom inga vapen eller tillhyggen, enligt Robin Andersson. Ambulans tillkallades efter händelsen och vid tillfället bedömde sjukvårdspersonalen att brottsoffret inte behövde akut sjukhusvård. Dagen efter fick brottsoffret symptom som kunde tyda på allvarliga skador och han fördes akut till sjukhus. Efter kontroll kunde han lämna sjukhuset.

– Med tanke på våldet har han klarat sig väldigt väl från fysiska skador. Det är för tidigt att säga vilken psykisk påverkan en sådan här händelse kan ha inför framtiden, säger Robin Andersson.

I och med att den för mordförsök misstänkte mannen häktats på sannolika skäl av Västmanlands tingsrätt kommer han att sitta häktad under två veckor. Om inte den tiden räcker för att förundersökningen ska kunna färdigställas måste åklagaren pånytt inkomma med begäran om omhäktning.

Prover har tagits för att utröna om den misstänkte varit påverkad av någon sorts medicin eller narkotika och om detta påverkat hans handlande.

– Vi väntar på de provsvaren, säger Robin Andersson.

Dråp och mord är två olika sorters handlingar som får samma utgång; någon dör och den som utför dödandet har haft uppsåtet till – eller varit helt likgiltig inför frågan – om offret dör. Men dråp bedöms mildare – vid fullbordat brott är straffskalan mellan sex och tio års fängelse. Vid mord är straffet tio till arton års fängelse eller livstid.

Avgörande är frågan om handelsen skett "i hastigt mod", alltså inte planerat, om dådet inbegripit förberedelser eller om händelseförloppet varit utdraget och gärningsmannen haft tid på sig att besinna sig och avbrutit våldsutövandet. Även gärningsmannens sinnestillstånd kan vara avgörande för hur brottet slutligen rubriceras.Utredningen med den nu aktuelle häktade är fortfarande inne i ett inledningsskede och åklagaren kan, beroende på vad som framkommer under utredning och förhör, besluta sig för att ändra brottsrubriceringen innan åtal väcks.

Mer läsning

Annons