Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandidosrättegången avslutad – åklagaren yrkar på fängelsestraff för västmanlänningarna

Den uppmärksammade rättegången mot de tre Bandidosmännen, misstänkta för bland annat mordförsök och grov misshandel, avslutades på torsdagen. Åklagaren yrkar på sju till åtta års fängelse för samtliga inblandade. Två är hemmahörande i Västmanland.

Annons

Det var i november förra året som tre män med kopplingar till Bandidos knivhögg och misshandlade tre personer på en krog i Gävle.

En av männen, som är i 20-årsåldern, kommer från Skinnskatteberg och har flera gånger dömts för misshandel och avtjänat fängelsestraff för den senaste domen.

Den andra västmanlänningen, som är i 50-årsåldern, kommer från Fagersta. Han har också flera domar bakom sig, bland annat för grov misshandel, narkotikabrott och olaga hot. Han har i tidigare rättsfall pekats ut som ledare för Bandidos i Västerås.

Torsdagens tredje och avslutande rättegångsdagen i fallet blev även den kortaste. Efter förhör med vittnen från Interpool, krogen där två personer knivhöggs och en person blev slagen med batong, övergick det efter lunch till slutpläderingar.

Åklagare Peter Olofsson, som tidigare har liknat huvudförhandlingen i Gävle tingsrätt med ett pokerspel, valde denna dag att byta aktivitet:

– Det har varit som ett schackparti, jag har flyttat pjäser medan de inte har flyttat en enda pjäs under hela förundersökningen. Det är efter jag har lagt fram bevis som man har börjat parera.

LÄS MER: Bandidosmännen bryter tystnaden – erkänner knivhugg och misshandel: "Ville ge honom ärr för livet"

Olofsson riktade sedan in sig specifikt på 30-åringen som har erkänt att han knivhögg de två offren inne på Interpool, men menat att det inte var tänkt att träffa magen på den ena.

– Han har sagt att han blivit knuffad och träffade därför en annan del av kroppen. Om det nu var så, varför inte säga det under polisförhören? Det har beskrivits som en ren slakt, sade Olofsson under sin plädering.

LÄS DIREKTRAPPORTEN: Sista planerade dagen av Bandidosrättegången – följ direktrapporteringen här

Peter Olofsson menar att det ska rubriceras som mordförsök då det kunde leda till att offret dog. Han anser att alla tilltalade ska bedömas lika då "det är allvarlig våldsbrottslighet" och yrkar på över fem års fängelse, någonstans kring 7-8 år.

– Det är användande av dödliga vapen och de riktas mot delar av kroppen som är vitala, sade han.

De tre tilltalade männens, alla med kopplingar till den kriminella mc-klubben Bandidos, advokater fokuserade i sin plädering på att den knivhuggne mannen på Interpool hade varit berusad och provokativ.

– Det grövsta brott som han kan dömas för är grov misshandel, och det i den nedre skalan av straffvärdet, sade 30-åringens advokat Per Borgblad om sin klient.

DOKUMENT: Efter domarna – Sandviken är fortfarande ett fäste för Bandidos: "Får verka tämligen ostört"

Säkerheten var hög i tingsrätten, även om den sista rättegångsdagen inte var lika välbesökt.

De lade också vikt vid vittnesförhören och menade att de inte stämde överens med dem som hölls av polisen.

– Det är så himla spretigt, det är så olika utsagor i olika delar, sade 50-åringens advokat Conny Engstrand och menade även att vittnen påverkats av mediers rapportering kring händelserna på Eightball och Interpool.

Efter en stunds överläggande beslutade tingsrätten att samtliga tilltalade ska kvarbli i häkte till dess domen avkunnas om en vecka. Restriktionerna hävs dock.

LÄS MER: Eightball i Sandviken vandaliserat – flera rutor krossade

Åklagare Peter Olofsson.

Mer läsning

Annons