Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blev skjuten – nu åtalas Bandidosmedlem från Fagersta för mordförsök

03.30 på morgonen 12 juni lämnades en 29-årig man från Fagersta med livshotande skottskador utanför lasarettsakuten i Falun. Han överlevde med knapp nöd. Nu sitter han själv i häkte, åtalad för mordförsök efter ett krogbråk i Gävle.

Annons

Härvid lasarettsakuten i Falun  lämnades 29-åringen, livsfarligt skottskadad, natten till 12 juni. Nu står han själv åtalad för mordförsök i Gävle.

När han förhördes efter att ha blivit skjuten i Falun - enligt en polisteori i övre Norslund - var 29-åringen avvisande och vägrade medverka i utredningen. Lika avvisande har han varit under förhören efter knivdramat på krogen Interpool i Gävle natten till 11 november. Det är i stort sett bara en omständighet han bekräftar: Att han tillhör det kriminella nätverket Bandidos.

Skjutningen av den i kriminella kretsar fruktade 29-åringen har lett till förväntan om hämnd och nya skjutningar. Det mordförsök han nu sitter åtalad för han dock inget med skottet mot honom att göra. Däremot har det i högsta grad att göra med att han tillhör just ett kriminellt gäng. Medåtalade är två andra medlemmar i Bandidos-komplexet av vilka den äldste, en 50-årig man har en lång historia som först nazist och senare ledare i flera kriminella gäng och nu sedan länge i just Bandidos.

Det var själva bandidos-symbolerna som utlöste bråken com ledde till mordförsök och åtal.

De tre hade redan innan knivdramat som ledde till åtalet för mordförsök varit i bråk på en annan krog i Gävle. Bråk som uppstod när de öppet uppträdde i bandidos-symboler och av det skälet avvisades av personal. De krävde dessutom att bli serverade öl gratis. Alla tre åtalas för misshandel och grovt olaga hot. Ett hot som bedöms grov bland annat genom att de framhåller gängtillhörigheten, som det står i åtalet "anspelar på våldkapital". Bland annat visade 29-åringen upp sin skottskada.

Även på Interpool uppträdde de öppet med gängsymboler och ombads lämna krogen. En bekant till krögaren såg diskussionen la sig i och och blev överfallen med kniv och batong. En arbetskamrat till offret ingrep och fick själv ett betydligt allvarligare knivhugg. Det här är åtalat som mordförsök och grov misshandel med tre gärningsmän, 50-åringen, 29-åringen och en 23-årig rekryt från Skinnskatteberg.

Ett vittne till bråket följde efter trion och larmade samtidigt polis. Han blev sedd av de tre som körde mot honom i bil. 50-åringen klev ut, gav vittnet flera slag med batong och ropade till 29-åringen att köra över vittnet. Vittnen undkom med mindre blessyrer men bidrog till att de tre kunde gripas. De sitter sedan dess i häkte och är alltså nu åtalade, även för våldet mot vittnet för grov misshandel.

Efter skottskadan blev 29-åringen liggade på akademiska sjukhuset en tid men var redan i augusti kriminellt aktiv igen och har hunnit avtjäna ett fängelsestraff för häleri och olovlig brukande under september. Han dömdes för sina första brott som 15-åring och har suttit av fängelsestraff varje år sedan 2005. Han är dömd för grov misshandel fyra gånger men också för grova stöld och vapenbrott. Inför en rättegång mot 29-åringen tog offret för våldet sitt liv dagen innan.

Den yngre kamraten dömdes så sent dom den 30 augusti för misshandel till ett straff han inte ens hunnit avtjäna. Han dömdes som 19-åringen till ett och ett halvt år för grov misshandel. 50-åringe är däremot att betrakta som kändis i gängkretsar. Han förkommer på åtskilliga ställen i Lasse Wierups och Matti Larsson böcker om Svensk Maffia.

Läs även: Skjutne mannen knuten till Bandidos

Läs även: Lägenheten där gängmännen gömmer sig

Läs även: Gängmännen - lättkränkta, otrogna och panka

Mer läsning

Annons