Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Carin Götblad borde ha flyttat på Tysk direkt när hotet blev känt"

Artikel 2 av 7
Polischefshotet
Visa alla artiklar

Staffan Dalfjord, tidigare poliskommissarie i Sala, anmäler hotet mot Kumlin till Justitiekanslern. " Tysks förtroende är förbrukat", säger han.

Annons

Västmanlands polisområdeschef Lena Tysk valde att anmäla sig själv till Interna utredningar en vecka efter att det misstänkta brottet begåtts. Den fördröjda anmälan från polisens sida har fått flera personer att vända sig till både Justitieombudsmannen och Justitiekanslern med egna anmälningar.

– Jag läste om hotet i sociala medier och reagerade över hur polisområdeschefen i Västmanland uttryckt sig till sin kvinnliga kollega. Även om polisområdeschefen nu anmält sig själv står jag fast vid min anmälan att JO borde utreda det här. Det som skett är extremt och stämmer uppgifterna borde Lena Tysk avgå, säger en före detta polis i nuvarande Polisregion Bergslagen.

Staffan Dalfjord, tidigare poliskommissarie vid Salapolisen, har gjort en anmälan till Justitiekanslern efter att han läst om hotet som hans tidigare arbetskollega Agneta Kumlin utsatts för. Han är inte ett dugg förvånad över det som skett. I sin JK-anmälan framför han att "det särdeles allvarliga i situationen är att en hög företrädare för polisen inte verkar ha den ringaste kunskap om yttrandefrihetsgrundlagen".

Staffan Dalfjord, tidigare poliskommissarie vid Salapolisen.

– Jag anser att Lena Tysk förbrukat sitt förtroende som hög polischef och jag vill att Justitiekanslern tar ställning till om en förundersökning skall inledas eller inte. Vi vet ju faktiskt bara via media att Tysk skulle ha anmält sig själv, säger Staffan Dalfjord.

Läs mer: Hotet kom mitt under poliskonferensen

Han är oroad att Lena Tysks beslut om att nu se över arbetsmiljön i den norra länsdelen är ett sätt att få bort lokalpolisområdeschef Agneta Kumlin från sin tjänst då hon som ansvarig påtalat brister som förekommer i lokalpolisområdet. Så sent som i onsdags den här veckan besökte Lena Tysk och Agneta Kumlin Surahammar kommun som är en del av lokalpolisområdet.

Läs också: Leif GW Persson om hotet mot Kumlin: Det är häpnadsväckande

Att Agneta Kumlin skall behöva fortsätta arbeta ihop med den person som misstänks för att ha hotat henne menar Staffan Dalfjord också är helt oacceptabelt.

Läs också: Salapoliser rasar efter hotet

– Chefen för polisregion Mitt, Carin Götblad, borde ha flyttat på Tysk samma dag som hotet blev känt. Det här är en omöjlig situation att reda ut utan en omplacering, säger Staffan Dalfjord.

Alla artiklar i
Polischefshotet
Annons