Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter kritiken: Nu släpps de hemliga polismejlen

Polisen släpper mejlkonversationen mellan Lena Tysk och Carin Götblad.

Annons

SVT Västmanland har tidigare begärt ut en mejlkonversation mellan Tysk och Götblad och kammarrätten dömde då till polisens fördel. Trots det väljer nu polisen i Region Mitt att släppa den hemliga mejlkonversationen som skedde före hotet mot Agneta Kumlin.

Som vi tidigare berättat skedde hotet mot lokalpolisområdeschef Agneta Kumlin den 18 oktober förra året i samband med att hon skulle ha uttalat sig kritiskt om den nya polisorganisationen.

Hotet som polisområdeschefen Lena Tysk åtalas för skedde i samband med en poliskonferens på Sätra Brunn. Enligt förundersökningen skedde hotet mot Agneta Kumlin sedan Lena Tysk fått ett mejl ifrån Carin Götblad. Tysk ska då ha tryckt upp sin mobiltelefon i ansiktet mot Kumlin och visat mejlet från Götblad och uttalat:

"Va fan har du sagt till pressen?" Och även skrikit: "Du är döööd!"

Så sent som under torsdagen påpekade Leif GW Persson, professor i kriminologi, för Sala Allehanda att mejlkonversationen snart kommer komma ut och att anledningen till att Lena Tysk lämnat sin tjänst var att Regions Mitts chef, Carin Götblad, började bli "stirrig" över hela situationen.

Han konstaterade att det inte ens stod mellan raderna utan på raderna i förundersökningen att Götblad haft ett finger med i spelet.

Nu väljer dock polisen att släppa den tidigare hemliga mejlkonversationen. Den skriver på sin hemsida att anledningen är det stora mediala intresset.

Av mejlkonversationen framgår det att den SVT-reporter som intervjuade Agneta Kumlin om gängbråket och som ställde frågor om polisorganisationen vill att Carin Götblad ska svara på frågor gällande detta.

Kristian Ljungberg, kommunikationschef för Region Mitt, anser dock att Götblad inte ska svara på frågor och senare delegeras ärendet ner till Lena Tysk och Kristian Ljungberg.

TV: Leif GW Persson om hotet mot Kumlin "Häpnadsväckande att en polis gör så"

Läs även: Fler poliser vittnar om påhopp från polischef Lena Tysk: "Har haft en klump i magen när hon dykt upp"

Läs även: Polischefen Lena Tysk misstänkt för ofredande

Mer läsning

Annons