Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre kvinnor i länet anmäler våldsbrott – orsaken ska utredas

På tio år har antalet anmälda våldsbrott mot kvinnor i nära relation sjunkit i Västmanlands län. Nu ska Brå undersöka vad det kan bero på.

Annons
Grafen visar totalt anmälda brott som rubriceras som grov kvinnofrid under de senaste tio åren i respektive kommun. Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Nära 22.000 fall av grov kvinnofridskränkning har anmälts i landet under de senaste tio åren. Utöver de tre storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg - gjordes flest anmälningar i Västerås, Uppsala och Helsingborg.

Det visar siffror som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) inför FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor på lördag den 25 november.

– Metoo-rörelsen har gett alla utsatta kvinnor en röst. Vi har redan märkt av en ökning av samtalen till kvinnofridslinjen, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid, till Nyhetsbyrån Siren.

Sammanställningen visar att antalet anmälningar har sjunkit gradvis i landet sedan 2008, då en topp på 2.617 anmälda fall noterades. Under 2016 gjordes drygt 1.700 anmälningar. Orsaken till utvecklingen utreds just nu av Brottsförebyggande rådet (Brå). 

I Västerås kommun anmäldes 60 grova kvinnofridsbrott år 2007 - jämfört med 32 anmälningar år 2016.

Brottet grov kvinnofridskränkning gäller upprepade kränkningar i form av vålds-, frids- eller sexualbrott, skadegörelse eller överträdelse av kontaktförbud som en man begår mot en kvinna i en nära relation. Straffet för grov kvinnofridskränkning ligger på minst nio månaders fängelse.

Läs även:

Efter #metoo – Mittmedia ett av flera medieföretag som ska granskas

Akademien avbryter all kontakt med kulturprofilen

Moa Hjelmer berättar: Blev våldtagen av annan aktiv efter Finnkampen

Över 2000 kvinnor inom idrotten i upprop mot sexism och övergrepp

Från våldtäktsanklagad Hollywoodproducent till journalisterna i länet

Mer läsning

Annons