Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frias från vapenbrott – bössan var gammal och åtalet kom för sent

150 år gammalt gevär ledde Skinnskattebergsbo till tingsrätten.

Annons

Polisen hälsade på hemma hos en 43-årig man i Skinnskatteberg och hittade där en klenod i form av ett kulgevär från 1860-talet.

Men det ställde till bekymmer för gevärets ägare, 43-åringen. Han åtalades nämligen omsider för vapenbrott.

Enligt åklagare visade det sig att geväret må vara gammalt, men det var av sådan konstruktion att det behövde tillstånd.

Inför rätta vid Västmanlands tingsrätt försvarade sig 43-åringen med att han haft geväret i många år, och då fått besök av polisen flera gånger utan att någon ojat sig över att geväret fanns där.

Dessutom hade han inte en tanke på att den gamla bössan skulle vara tillståndspliktigt eftersom det var i dåligt skick, han hade ingen ammunition till vapnet och betraktade det som ett gammalt prydnadsföremål.

Tingsrätten konstaterar att det inte finns någon utredning som visar att vapnet är funktionsdugligt. Rätten konstaterar vidare att vapnet är mycket gammalt och snarare ett prydnadsföremål. Därför rubricerade rätten vapenbrottet som ringa.

Och därmed friades 43-åringen - det gick mer än två år från det att polisen knackade på hemma hos 43-åringen till dess att han åtalades och klarar rättsapparaten inte den fristen när vapenbrott är ringa ska friande dom meddelas.

Brottet är preskriberat - 43-åringen frikänns helt. Bössan konfiskeras dock.

Mer läsning

Annons