Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikeamördaren i första intervjun: "Mitt livs största misstag var att lämna Eritrea"

Artikel 7 av 7
Ikea-morden
Visa alla artiklar

Frilansjournalisten Martin Schibbye har träffat Ikeamördaren Abraham Ukbagabirs familj i Eritrea. I reportaget, som är publicerat i Expressen, berättar familjen att de lade sitt hopp till den äldsta sonen när han flydde till Europa – han var en hjälte. Tills nyheten nådde dem, om vad han gjort på ett varuhus i Västerås.
Martin Schibbye har också intervjuat Ukbagabir som kallar morden för historia. Desto mer ångerfull är han över att han överhuvud taget lämnade Eritrea.

Annons
Abraham Ukbagabir under den första rättegångsdagen vid Västmanlands tingsrätt i Västerås. Foto: Sara Linderoth

Frilansjournalisten Martin Schibbye har träffat Abraham Ukbagabir i fängelset. Intervjun publicerades i Expressen på måndagen. Ukbagabir säger att han vill glömma det som hände på Ikea i Västerås. Han berättar också om sin flykt till Europa, om hur han reste från land till land och kämpade för att få stanna, år efter år, tills han gav upp och ville hem. Han ångrade att han lämnat hemlandet. Till sist försökte han med Sverige. Efter att han den 10 augusti år 2015 fick sitt andra avslag på Migrationsverkets kontor i Västerås, och sitt sjunde totalt sett, åkte han till Ikeavaruhuset, gick till köksavdelningen, tog en kniv ur en förpackning och högg ihjäl två personer: En mamma och hennes son. Under rättegången var hans tankegångar svåra att följa men det mesta talade för att det var en hämnd för att han inte fick stanna i Sverige.

Läs också: Mördarens val av offer: ”De såg svenska ut”

Nu, mer än två år senare, kan han kan inte ge en förklaring till varför han gjorde det. Inte heller vill han tänka mer på dådet, utan kallar det "historia".

Martin Schibbye har också träffat Ukbagabirs familj i Eritrea. De var stolta när den äldste sonen flydde illegalt mot Europa och de lade allt hopp hos honom. Ukbagabir skickade pengar, men familjen förstod att det inte gick så bra för honom – att han inte blev accepterad.

Läs också: Ikeamördaren får inte gå på McDonalds

Journalisten Martin Schibbye har träffat Ikeamördaren Abraham Ukbagabir och hans familj. Foto: Henrik Montgomery / TT

Familjen känner skam och lider med dem som drabbades av morden. Okubit Tewerde, som är Ukbagabirs mor, bröt ihop då hon fick höra att hennes son var fängslad i Sverige.

Samtidigt vill hon att sonen ska komma hem. För tre månader sedan ringde han och berättade att han ville avtjäna sitt straff i Eritrea.

– Min sorg kommer försvinna om han kommer hit, då kommer jag bli lycklig, säger hon i intervjun.

Det finns hinder mot att utvisa personer till Eritrea med tvång. Men att Abraham Ukbagabir vill till Eritrea frivilligt kan göra det möjligt. I reportaget ställer sig Martin Schibbye frågan om Sverige skulle vinna på att gå den eritreanska ambassaden till mötes och lämna ut Ukbagabir, för att på sikt möjliggöra frisläppandet av den svenska journalisten Dawit Isaak, som suttit fängslad i Eritrea sedan 2001.

Abraham Ukbagabir hävdar att han inte hör hemma i Sverige och att han hellre vill sitta i ett eritreanskt fängelse, trots att de har rykten om sig att vara fruktansvärda.

– Mitt livs största misstag var att lämna Eritrea, säger han.

Läs också: 36-åringen nekar till mordet

Läs hela reportaget i Expressen genom att följa den här länken.

Alla artiklar i
Ikea-morden
Annons