Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt för kidnappning anhölls i sjukhussängen

Artikel 2 av 28
Kidnappardramat i Västmanland 2016
Visa alla artiklar

Den 44-årige mannen som skadades svårt i en trafikolycka under tisdagsförmiddagen efter att ha gjort sig skyldig till flera grova brott har anhållits av jourhavande åklagare.

Annons

Mannen körde, som vi tidigare berättat , av vägen på länsväg 250 utanför Köping. Han skadades allvarligt vid olyckan.

– Han har anhållits, säger Christina Hagström vid Västmanlandspolisens jourrotel.

Ett kortare förhör kunde hållas med mannen i anslutning till att åklagare beslutade att anhålla mannen. (Tidigare versioner av denna artikel har haft andra uppgifter, vilket berott på ett redaktionellt missförstånd, vilket VLT beklagar). Något annat och mer ingående förhör har inte kunnat hållas under tisdagen.

Brottssviten som 44-åringen misstänks för inleddes tidigt på tisdagsmorgonen i Sala. Där gav sig 44-åringen på en 26-årig kvinna, en bekant till honom. Av ännu oklar anledning överföll 44-åringen kvinnan och började misshandla henne med någon form av tillhygge, möjligen en batong.

Kvinnan försvarade sig med en spade, men blev trots det intvingad i mannens bil. Mannen körde iväg, men efter en stunds färd lyckades kvinnan ta sig ur bilen i farten. Hon tog sig till ett hus i närheten där polis och ambulans larmades. Kvinnan skadades lindrigt.

44-åringen körde mot Skinnskatteberg där han av någon anledning behövde byta bil. Han tvingade en slumpvis utvald kvinna att ge honom sin bil som hon just var på väg att köra iväg med. Den på sitt fordon rånade kvinnan larmade polis, och polisen insåg att det var samme person som gjort sig skyldig till händelserna i såväl Sala som Skinnskatteberg.

Åtskilliga polispatruller placerades ut längs olika flyktvägar. En patrull längs länsväg 250 mot Köping fick napp och såg fordonet som nyss stulits i Skinnskatteberg, bilen var med 44-åringen vid ratten på väg mot Köping.

Polisen följde efter på håll för att inte stressa 44-åringen till vansinnesfärder. 44-åringen fick dock syn på polisen och ökade farten. Strax utanför Sylta tappade han kontrollen över bilen som körde av vägen och voltade.

44-åringen blev svårt skadad och fördes till sjukhus. Han anhölls senare av åklagare. Det har inte så stor betydelse så länge han vårdas på sjukhus i Västerås och är i så dålig fysisk kondition att han inte kan ta sig ur sjuksängen, men det innebär att bevakning kan ordnas för att hindra honom från att lämna sjuksängen.

Han misstänks för brotten människorov – alltså kidnappning – samt grov misshandel, rån och vapenbrott. Inom fyra dagar måste åklagaren ta ställning till om 44-åringen ska begäras häktad av Västmanlands tingsrätt. Om 44-åringens fysiska tillstånd förbättras så han inte längre behöver sjukhusvård kan han överföras till Kriminalvården. I annat fall vårdas han av sjukvården.

Vid behov kan en häktningsförhandling genomföras av tingsrätten med 44-åringen medverkande per telefon från sjuksängen, han företräds i så fall i rättssalen av sin advokat som då utsetts.

Alla artiklar i
Kidnappardramat i Västmanland 2016