Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens varning efter bedragarens fula knep mot Fagerstakvinnan

Bedragaren lurade till sig 12 000 kronor efter att ha hackat ett mejlkonto.

Annons

Polisen har fått in en anmälan om bedrägeri. Enligt anmälan har en kvinna i Fagersta trott att hon blivit kontaktad av en bekant, som mejlat henne att han varit strandad på en flygplats och förlorat bagage, pass och kontokort och behöver låna pengar för att kunna ta nästa flyg hem. Mejlet har kommit från en adress som kvinnan kände igen.

Läs mer: Kortbedragare beställde varor till Fagersta

Kvinnan har satt över 12 000 kronor genom uppgifter hon fått vid mejlkontakten. Sedan har hon fått vetskap om att den bekante hon trott att hon fört över pengar till varit hemma och inte alls utomlands. I stället har hans mejladress varit kapad. Bedrägeriet uppges ha inträffat under torsdagen.

Enligt polisen är denna typ av bedrägerier inte ovanligt, även om de flesta brukar ana oråd och inte föra över pengar. Då anmäls det i stället som bedrägeriförsök.

– Vi uppmanar personer att inte skicka iväg pengar utan att ta kontakt via telefon för att verkligen få bekräftat att det är personen ifråga, säger Magnus Strömberg, tillförordnat befäl hos polisen i Fagersta.

I detta fall befinner sig bedragaren med stor sannolikhet utomlands, enligt polisen, vilket gör det svårare att utreda. Ärendet försvåras också av att mejladressen är på en server utomlands, till skillnad från när det sker ett bedrägeri via sajten Blocket, till exempel.

Ett tag fick polisen in många ärenden där personer fick meddelanden från Facebookkonton som blivit hackade. Då bad bedragarna om koder till bankdosor genom chatten.

--

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Mer läsning

Annons