Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksåklagaren vill se livstidsstraff för mord på flickvännen

33-årige Martin Jonsson, tidigare dömd för att ha dödat en man i Fagersta, bör få livstid för mordet på sin tidigare flickvän i Bromma.

Annons

Det anser riksåklagare Anders Perklev som nu begär prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Som vi tidigare skrivit dömdes Jonsson för att ha dödat en man i Fagersta år 2004 . Det straffet avtjänade han, men i juni 2016 mördade han sin tidigare flickvän i Bromma.

För det dömdes han av tingsrätten till livstids fängelse. Svea hovrätt reducerade i en uppmärksammad dom straffet till arton års fängelse – längsta möjliga tidsbestämda straff för mord.

Riksåklagaren anser att arton års fängelse inte är nog, och har överklagat till högsta instans genom att begära prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Anledningen till att riksåklagaren överklagar var just Martin Jonssons frekventa återfall i grova våldsbrott. "Enligt riksåklagaren ger ett livstidsstraff bättre skydd mot att den dömde begår nya brott eftersom risken för återfall prövas innan det bestäms när frigivning kan ske", skriver Anders Perklev och menar med det att ett livstidsstraff kan omvandlas efter prövning i Örebro tingsrätt, och därvid beaktas risken för återfall.

Vid tidsbegränsade straff finns det regler för frigivning efter två tredjedelar av strafftiden.

Förutom de arton åren i fängelse förklarades samtidigt tio månader av ett tidigare villkorligt medgivet fängelsestraff förverkat och det gör också att riksåklagaren anser att målet är värt att överklaga.

Högsta domstolen har inte tidigare prövat ett mål där någon dömts till arton års fängelse plus förverkad tid från en tidigare villkorlig frigivning.

Riksåklagaren vill därför att Högsta domstolen funderar över om straffet i de fallen bör vara livstid.

Att ett mål överklagas till Högsta domstolen – oavsett om det görs av åklagarsidan (där riksåklagaren är den enda som kan begära prövningstillstånd i brottmål från statens sida) eller av den dömde – innebär inte att fallet med automatik prövas.

Av de mer än 5000 ansökningar om prövningstillstånd som varje år lämnas till Högsta domstolen får bara 140 prövningstillstånd.

Mer läsning

Annons